Luleå
Therese Grape är yngst i klassen. Anledningen är att hon som liten bodde i Nicaragua och när hon kom tillbaka till Sverige fick hon börja ett år tidigare på förskolan eftersom dagisplatserna var slut.
Till sommaren tar hon studenten, men när hennes kompisar planerar balklänningar för fullt är Therese utanför.
För henne blir det en balfri student.
Anledningen är att Therese fyller 18 år först ett par veckor efter balen – och arrangören Elite Stadshotellet har valt en strikt 18-årsgräns.
Något som gjort Therese både ledsen och upprörd.
– I princip alla i klassen ska gå – utom jag då. Det känns verkligen inte kul. Det är jättetråkigt att inte få fira den som alla andra. Det är nästan så att man väntar på att någon ska säga att jag inte heller ska få åka på studentflaket. Det är jättesurt.
– Det är ju flera studentfester som jag får avstå, men det är okej. Det känns som att de går ut på att festa. Studentbalen känns mer som en trevlig finmiddag för att sammanfatta studenttiden.
Det som ställer till det för Therese är alkohollagen.
– Jag förstår ju att hotellet inte får sälja alkohol till mig. Men det är inte det jag är ute efter. Jag vill kunna gå på balen utan att dricka alkohol.
Therese Grape har haft en mejlkonversation med Elite Stadshotellet, där hon har försökt argumentera för sin sak.
– På andra ställen har dom löst det här. Jag vet att man i andra städer gör så att de som bara är 17 år får ha ett armband eller en stämpel som visar att de inte får köpa alkohol.
Jan Jäderberg, chef på Stadshotellet,är den som har svarat på Therese Grapes mejl.
Till NSD säger han:
– Jag förstår att hon är ledsen och jag kan givetvis tycka synd om henne. Men vi har verkligen inget val.
Men hon föreslår ju en lösning och hänvisar till andra ställen: att ha ett armband eller en stämpel som visar att hon inte är behörig att handla alkohol?
– Ja, men vi är även skyldiga att se till att inte någon överlåter alkohol till henne och det kan vi inte göra. Vi har tidigare bollat frågan med alkoholhandläggare och jurister och vi måste skydda oss. Därför har vi satt 18-årsgräns för studentbalen. Vårt enda alternativ hade varit att anställa en person som har som enda uppgift att försäkra sig om att den här personen inte dricker alkohol.
Jäderberg berättar att det dessutom är den enskilda serveringspersonalen som är straffpliktig.
– Jag kan inte riskera mina anställdas jobb eller vårt utskänkningstillstånd.
Jäderberg säger att hotellet även tidigare har brottats med frågan och faktiskt valde att ett år arrangera en alkoholfri studentbal – just för att alla elever skulle kunna gå.
– Men det mottogs inte bra. Det blev det väldigt livat. Den stora massan tyckte inte att man skulle behöva anpassa sig till några få. Annars är det vanligaste problemet att en elev som är 18 eller 19 år är ihop med en 17-åring. Även där säger vi nej.
– Jag har även fått samtal från föräldrar som vädjat om att vi ska se genom fingrarna med lagstiftningen, men så kan vi verkligen inte göra. Hur andra ställen gör är upp till dom.