Hon startade flyktinghjälpen

Tusentals flyktingar har under de senaste månaderna passerat genom Luleå. Studenten Elisabeth Johansson Hallin, som skapade gruppen Refugees welcome Norrbotten, grät när hon såg engagemanget explodera i länet.

FLYKTINGSTRÖMMEN. Som mest kom det mellan 700 och 800 flyktingar till Luleå varje dag. Många i behov av mat, läkarhjälp och kläder.

FLYKTINGSTRÖMMEN. Som mest kom det mellan 700 och 800 flyktingar till Luleå varje dag. Många i behov av mat, läkarhjälp och kläder.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-12-27 18:00

I slutet av sommaren satt lärarstudenten Elisabeth Johansson Hallin i en lektion på Luleå tekniska universitet. Det plingade till i mobilen och hon kollade. En bekant i Stockholm skrev på Facebook att mängder av flyktingar var på väg upp mot Norrbotten, de flesta skulle vidare till Finland. I inlägget var Elisabeth och några till taggade. Var det någon av dem som kunde ge en hjälpande hand?

Elisabeth Johansson Hallin reagerade först som många av oss andra skulle gjort. Hon la ifrån sig mobilen och hoppades att någon annan skulle svara.

– Men jag kunde inte släppa det där under lektionen. Tillslut frågade jag vad jag kunde göra, starta en grupp eller något, säger hon.

Det började med en ny Facebookgrupp som hon döpte till Vi som tar emot flyktingar i Norrbotten, senare omdöpt till Refugees welcome Norrbotten. Sen började lavinen. Bara första dygnet fick gruppen 80 medlemmar. Idag är de över 2 000.

– Jag är så otroligt imponerad över engagemanget som Norrbotten och Luleå visat. De första veckorna gick jag runt och grät för att jag blev så rörd. Jag föreställde mig att det skulle vara segt att få folk att engagera sig, det är min erfarenhet från ideella organisationer. Man brukar få släpa folk in i styrelser.

Mellan 700 och 800 vilsna flyktingar strömmade plötsligt genom Luleå varje dag, många från kriget i Syrien.

– Till och börja lotsade vi folk från tågstationen till busstationen. Men vi insåg snart att vi borde bjuda på något, för de var hungriga, säger hon.

– Många la ut av sina egna privata pengar för att de skulle kunna ta sig vidare. Folk ställde verkligen upp. För mig har det varit intensivt. Jag pluggar och har varit ute på praktik och har varit tvungen att dra ner på mitt engagemang.

Tälten för mottagandet står fortfarande kvar på tågstationen i Luleå. Där har flyktingar fått mat, kläder, läkarvård, tolkhjälp och hygienartiklar under tre månader. Nu kommer endast ett fåtal varje dag.

Målet är nu att ta till vara engagemanget som varit och ta det vidare.

– Jag känner privatpersoner i Pajala som har väldigt mycket aktiviteter, en gitarrorkester för flyktingar till exempel. I Riksgränsen driver några egen svenskaundervisning, säger hon.

– Även om det inte är min drömbild att privata insatser ska vara grunden för flyktingmottagandet så är det en väldigt extrem situation just nu. Det krävs att alla hjälper till.

Elisabeth Johansson Hallin, nominerad till Gillapriset RÖSTA!

FAKTA

Ålder: 28 år

Familj: Sambon Simon, 35.

Motivering: "Grundare till Refugees welcome Norrbotten som under sommaren och hösten tagit emot och hjälpt tusentals flyktingar som kommit till tågstationen i Luleå och till länet."

Därför gillar jag Norrbotten: "Jag älskar Norrbotten för att man får balansen mellan ensamhetens och social samvaro."

Varje år utser NSD en vinnare av Gilla-priset, en norrbottning som har visat engagemang och drivkraft.

Röstningen pågår fram till 6/1 2016 och därefter utses en vinnare bland de sex nominerade.

Du kan gå in på NSD.se och lägga din röst på den person du tycker förtjänar priset mest.

På NSD:s Facebook-sida kan ni även nominera till ”Lilla Gillapriset”, där du kan uppmärksamma någon i din närhet som gjort något bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!