Hon ska stoppa dagissjukan

Snart däckar din treåring in i förkylning, kräksjuka eller varför inte salmonella.Ann-Marie Cylvén, sjuksköterska vid landstingets smittskyddsenhet, är en av de som driver kampen för att minimera smittspridningen vid Norrbottens förskolor.– Den här kunskapen är något som man borde införa i förskolepedagogernas utbildning, säger hon.

Även leksaker ska tvättas.

Även leksaker ska tvättas.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2014-01-08 19:37

Ann-Marie Cylvén reser runt till förskolor i Norrbotten och informerar om hur man bryter och stänger smittvägar.

Hon har gjort en mastersavhandling i ämnet när hon gick en folkhälsoutbildning i Göteborg.

– Bland annat skickade jag ut en enkät både till personal och föräldrar vid samtliga förskolor i Kiruna, med generella frågor om hygienrutiner, och även kunskapsfrågor. Föräldrarna fick fylla i om de kände till vilka hygienrutiner som fanns och så vidare.

Tydligt resultat

Resultatet av enkäten var väldigt tydligt.

– Det finns ett stort behov av fortbildning. Jag vill poängtera att man gör ett mycket bra jobb på förskolorna men jag tycker faktiskt man borde införa det i utbildningen. Senast i tisdags var jag i Gällivare och då frågade jag två tjejer som utbildade sig till förskolepedagoger om de fått någon utbildning men svaret var nej.

Ann-Marie Cylvén vill trycka på ett antal åtgärder som extra viktiga (se faktaruta).

– Bra hygienrutiner, förstås. Helst skriftliga så alla ser vad som gäller. Det viktigaste är som alltid att tvätta händerna. Det är viktigt att tvätta leksaker också. När man är ute och äter mellanmål, se till att tvätta händerna eller använd våtservett. Om barnen ska dricka, se till att de har var sin vattenflaska.

Föräldrarna kan hjälpa till genom att inte släppa tillbaka barnen för tidigt efter sjukdom.

– Feberfri ett dygn. Efter magsjuka är det 48 timmar som gäller.

Extra vaksamhet

Man bör också vara extra vaksam efter utlandsresor.

– Tidigare var det mest magsjuka och förkylning som gick, men eftersom vi reser mycket, och har med våra små barn, så kommer vi hem med nya sjukdomar. Panoramat är på väg att bli annorlunda.

En annan faktor är barngruppernas storlek, som ökat. Smittskyddsläkare Anders Österlund skrev i landstingets informationsblad Smittsant så här:

"Sedan kravet om minst 7,5 kvadratmeter golvyta per barn som vistas inom förskolan försvann för ett antal år sedan, är det mig veterligen numera bara höns i hönsuppfödningar som åtnjuter regler om minsta golvyta. Jag förstår att frågan är mer komplicerad än så, men det behövs ett större politiskt engagemang här".

– Vi vet att både gruppstorlek och antalet timmar på dagis påverkar. Ju fler sociala kontakter, desto större risk att bli sjuk, säger Ann-Marie Cylvén.

Just nu och ett par månader framåt är det högsäsong för smittspridning på förskolorna.

– Vid terminsstarter när alla samlas igen sprids smittorna. Vinterkräksjukan är på gång. Det är läge att vara extra stram med hygienen, säger Ann-Marie Cylvén.

FAKTA Så undviker man smitta på förskolan

PERSONALEN:

Skriftliga och tydliga hygienrutiner.

Tvätta leksakerna.

Rutiner för mathantering vid mellanmål.

Var ute mycket.

Försök isolera barn som blir akut sjuk.

FÖRÄLDRAR:

Var noga med handhygienen hemma.

Skicka inte tillbaka barnet för tidigt.

Var extra vaksam efter utlandsresor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om