Hon ser på Luleå stad med helt andra ögon

Det kan vara intressant att se på det gamla och invanda med andra ögon. Bebyggelseantikvarien Helene Brunnström från Vallentuna tycker att Luleå stad är både intressant och rolig.

DETALJER. Bebyggelsearkitekt noterar detaljer på fastigheterna som exempelvis fönster, typ av tak och socklar.

DETALJER. Bebyggelsearkitekt noterar detaljer på fastigheterna som exempelvis fönster, typ av tak och socklar.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-11-01 11:02

Det pågår en inventering av alla fastigheter i centrum. Därefter väntar Malmudden och Östermalm och det är alltså Helene Brunnström som fått uppdraget som ska vara klart i augusti i nästa sommar.

– Det är ett väldigt roligt arbete. Jag går inte in i fastigheterna utan tittar på exteriören. Vad det är för fasadmaterial, fönster, portar och takmaterial. Det blir mycket karaktärsbeskrivande.

Inventeringens syfte är att få bättre kunskap om de många och olika kulturmiljöerna men ska också ligga till underlag för arbetet med en utvecklingsplan för centrum.

– En inventering är en färskfara, en helhetsbild av centrum i dag. Tanken är nog att utvidga inventeringen. Vi får se vad analyserna säger, inventeringen är till för tjänstemännen, i första hand för grundläggande planering.

Helene Brunnström har under den första månaden hunnit med att dokumentera byggnader runt Norra hamn, på Bryggeriet och på Varvet.

– En del är ganska nyfikna och frågar vad jag håller på med eftersom jag tar bilder och sedan dokumenterar jag den i paddan. Många tycker det jag gör är intressant och undrar vem jag är och vad jag gör.

Det är också de små, små, detaljerna som gör det enligt Helene Brunnström.

– Det finns inte så många originalbyggnader, det mesta är det ju ändrat på något sätt.

Tittar du på detaljer då?

– Jo, jag tittar mycket på detaljer. Det går att läsa av en byggnads ursprungliga ålder genom detaljerna och det tycker jag är jättespännande. Jag kan titta på om grundsockeln finns kvar. Vad som har hänt med husen under åren? Finns det några värdemarkörer?

Vi traskar runt på Repslagargatan bakom före detta Västra Skolan som numer är en del av gymnasiebyn.

– Det här är typiska 50-talshus. Det ser man bland annat på sadeltaken, fönstren och grundsocklarna.

Vad tycker du om Luleå som stad?

– Det är en jätteintressant och jätterolig stad. Det finns olika 50-talshus bredvid hus från 2000-talet. Det finns egentligen allt. Om man tar Gültzauudden så är det inte bara 1900-talets bebyggelse utan också modernare.

Luleå var länge en trästad men den har ändrat karaktär sedan 60- och 70-talen.

– Jag har hört talas om begreppet plåtstaden, antingen är man för eller så emot. Jag tycker att man måste förstå bakgrunden till plåstadsbegreppet. Det är ju en stor del av Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om