Konstnären Eva Hagström i Siknäs har stått för den textila utsmyckningen i många kyrkor i Norrbotten, och nu även i Norsjö kyrka i Västerbotten. Tio textilier i olika storlekar är på plats, ett uppdrag som hon arbetat med under två år.
Kyrkan använder mycket textil och följer kyrkoårets färger. Vissa högtider är det vita textilier, andra gröna eller röda. Trots vissa givna förutsättningar finns det utrymme för att sätta sin personliga prägel:
– Jag har ramar att hålla mig till, men rent motivmässigt brukar jag försöka hitta något i kyrkan som jag utgår ifrån. Kyrkor är ju ofta rikt utsmyckade, så jag försöker hitta något mönster eller någon färg som jag ka ta upp igen. I Norsjö hittade jag ett schablonmålat mönster på en trävägg i koret som jag tyckte var väldigt vackert, som ett kors i en rund form som jag kunde använda på mitt sätt, säger hon.
Vissa detaljer bär också Eva Hagström tydliga signum:
– I det gröna antependiet, som sitter på framsidan av altaret, finns ett livets träd. Det har jag ofta använt på mässhakar och annat tidigare. Och jag använder mig mycket av geometriska mönster.
Antependierna är vävda som bildväv, ett mycket tidskrävande arbete med en stor, upprättstående vävram:
– Det är för att kunna se hela motivet. I en vävstol ser man bara en bit innan den rullar in och försvinner, jag vill se hur det växer fram. Mindre textilier, som kalkdukar, gör jag i vanlig vävstol, det är en något snabbare teknik.
Hon har även använt metallisk tråd i guld, silver och koppar.
– På predikstolen finns en bård med små utskurna, guldfärgade kvadrater i trä. Jag tyckte det var så vackert och inspirerande, så i stort sett alla textilierna har en enkel guldkvadrat.
Nu planerar Eva Hagström för Konstrundan den 25–26 maj i Siknäs bygdegård:
– Vi är åtta konstnärer och konsthantverkare, främst med anknytning till Siknäs och Kalix, och någon inbjuden gäst. På söndag blir det även musik.
Konstrundan är för henne en kär tradition och hon har varit med varje år sedan starten.
– Jag har alltid vurmat för Konstrundan, det är ett bra sätt att få träffa sin publik, och ett fantastiskt och enkelt sätt att göra ett föreningsevenemang på – i hela länet. Man kan öppna sin ateljé i Karesuando eller var som helst. Det kanske kommer mest folk i Luleå, men det är inte säkert. Kanske är det mer unikt om man öppnar på en mindre ort.
Eva Hagström har arbetat som konstnär sedan hon gick ut Konstfack 1984, men har inga problem med att hålla glöden vid liv:
– Det är det minsta problemet, det är mitt jobb och fritidssysselsättning, jag håller alltid på. När det är sommar och vackert väder är det andra måsten, men det bästa är när jag får vara i ateljén.
Fotnot: I Konstrundan i Norrbotten deltar 50 konstnärer i fem kommuner. Läs mer på https://konstrundan.k-i-n.se/