– Jag tänker alltid i färger. Just nu tycker jag allra mest om orange och sedan turkos, rosa och den här nyansen av grönt, säger Wanja Djanaieff och visar sin tröja.
Hon står framför en vägg täckt med bilder från OS i München 1972. Det var Wanja Djanaieff som formgav kläderna till den svenska truppen. Under arbetet skapades det kanske mest plagierade plagget genom tiderna.
Den ikoniska reklambilden med styrkelyftaren Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren och en baby gjorde t-tröjan med de gula kungakronorna på en blå bakgrund till en storsäljare.
Det hade kunnat göra henne rik, men motivet blev aldrig mönsterskyddat.
– Det händer fortfarande att jag får syn på motivet i butiker med kinatillverkade kläder på Västerlånggatan i Stockholm. Det är knappt att jag står ut, berättar Wanja Djanaieff och brister ut i skratt.
Det handlar om något av en återkomst till Norrbotten. Sina första år tillbringade Wanja Djanaieff i länet tillsammans med mamma Ingrid Karlsson och pappa Eskil Andersson. Pappa arbetade som brunnsborrare, vilket innebar en flackande tillvaro. Familjen bodde i mindre samhällen för i städerna fanns redan tillgång till vatten.
– Mitt intresse för textilier föddes nog i Norrbotten. Det var mammas förtjänst. På den tiden var det så fattigt, att köpa kläder var inte att tänka på. Jag beundrade kvinnorna som kunde sy, sticka, väva, lappa och laga. De bar på en kompetens till ett hantverk som sällan blev värdesatt till sitt rätta värde, berättar Wanja Djanaieff.
Som 16-åring började hon studera på Konstfack. Med tiden blev hon designchef vid NK, Strömma Sweden och Almedahls innan hon var med att grunda Svenska designbyrån som inriktade sitt arbete mot resterna av den en gång så stolta svenska textilindustrin.
Under åren 1980-92 var hon verksam på Konstfack, där hon utsågs till professor 1995. Utöver sin designgärning har Wanja Djanaieff engagerat sig i att lyfta fram textilhantverk och då i synnerhet utvecklingen av produkter av lin.
Utställningen Wanja Djanaieff och hennes 22 älsklingsfärger är framtagen av Marabouparken konsthall och spänner över ett ovanligt mångsidigt konstnärsliv.
På Norrbottens museum visas ett urval med hundratals textilmönster som hon formgivit sedan 1960-talet. Många anses vara stilbildande för en expansiv era. Utställningen pågår fram till 28 januari.