Hon möter våldet mot kvinnor i sin vardag

Mäns våld mot kvinnor är närmast vardag för Inger Lindsund som i våras valdes till ny ordförande i Kvinnojouren Iris.- Vi ser att vi får fler fall av hedersrelaterat våld, säger hon.

Inger Lindsund är Kvinnojouren Iris nya ordförande. Hon konstaterar att det hedersrelaterade våldet blivit vanligare.FOTO: Pär Bäckström

Inger Lindsund är Kvinnojouren Iris nya ordförande. Hon konstaterar att det hedersrelaterade våldet blivit vanligare.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2008-09-15 06:00
På Kvinnojouren får misshandlade kvinnor och deras barn en fristad.
Inger Lindsund, med rötterna i Kiruna, har arbetat till och från i olika kvinnojourer i tio år. Kvinnojouren Iris har fyra anställda som ska hjälpa utsatta.
- Det verkar som att ju fler som jobbar på jouren desto fler har vi fått ta emot. Det har stundtals varit så många att vi tvingades neka ett 20-tal skyddat boende under 2007. Det är inte kul. Då får vi hänvisa till socialjouren. När det är trångt så beror det mycket på att kvinnorna har barn med. Vi har alltid barn boende på jouren.
Barnen får hjälp
Hos Iris fungerar det så att om en i personalen tar hand om kvinnan så kan en annan hjälpa barnen.
- Det är otroligt mycket värt att ha en anställd som pratar med barnen. Vi såg en svårighet tidigare när en anställd bara pratade med mamman.
En gång i veckan har jouren juridiskt stöd.
- Vi har tjejer som studerar på det rättsvetenskapliga programmet. Många som kommer till jouren kan inte det här med juridik och män hotar oftast med att de ska ta allt. Därför har vi de här personerna som kan fungera som rådgivande. Vi är väldigt beroende av att vi annonserar om den här hjälpen varje vecka för att påminna om att den finns. Det är kanske inte det första man kommer ihåg.
Kontakten viktig
Inger Lindsund berättar att hon engagerar sig så mycket som hon bara kan.
- Jourtelefonen är viktig för mig. Jag vill absolut fortsätta med det så att jag inte tappar kontakten med de hjälpsökande kvinnorna.
Kvinnojouren har öppet till midnatt varje vardag och dygnet runt under helgerna vilket är den tid då det är vanligast med mäns våld mot kvinnor.
Offer och våldsverkare kan vara vilka som helst i vår närhet.
- Folk är nog mer medvetna om att det inte syns utåt vilka som misshandlar eller blir misshandlade.
FaktaInger Lindsund
Namn: Maj Inger Nalin Lindsund.
Ålder: 40.
Familj: Make, två barn, 18 och 7,5 år.
Bor: På Björkskatan
i Luleå.
Yrke: Studievägledare
i gymnasiebyn.
Fritidsintressen: Jag tränar, styrketränar och joggar. Teatern är ett naturligt intresse eftersom min man arbetar där. Jag tycker mycket om att läsa och har fastnat i kriminalromaner. Just nu ska jag låna den fjärde boken av Peter Robinson på biblioteket; jag har läst de tre första. Jag tycker om att gå ut och dansa, på Olivers och Färjan. Umgås med vänner.
Passion: Skor. I går räknade min son skorna enbart i hallen. Det var 50 stycken. Jag älskar högklackat och har ett jobb där jag kan gå i det.
Aktuell: Valdes till ny ordförande i Kvinnojouren Iris tidigare i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om