Hon lever för sin familj

Charlotte Löwinger, 39, Piteå, har genomlidit 19 operationer - nu senast en gastric bypass-operation. Läget var akut. Hennes lever producerade cystor och växte sig större och större.                         Maten hon åt gödde processen. Nu rymmer magsäck bara lite, lite mat och hon svälter ut cystorna.- Mina söner och min sambo behöver ha mig kvar, förklarar hon.

Foto: Göran Ström

Luleå2009-03-30 06:00
När vi parkerar vid villan på Lyckovägen i Piteå och Charlotte Löwinger kommer ut på trappan så tror jag att vi har kommit fel. Det är en mörk skönhet i kort kjol och högklackade stövlar som står där, utan någon övervikt alls vad jag kan se.
- Jag ska äta lunch med en väninna och håller på att gå in mina nya skor, säger hon.
Allvarliga sjukdomar
Efter en kvart i det vackra hemmet förstår jag att kvinnan på andra sidan bordet har genomlidit massor av allvarliga sjukdomar och att hon har anlag till många fler. I hennes familj finns sjukdomar som ms, diabetes, stroke och hjärt- och kärlsjukdomar. Leversjukdomen har hon ärvt av sin pappa.
- Pappa fick en ny lever inopererad 1996 på Sahlgrenska sjukhuset. Hans egen lever vägde då 15,8 kilo mot normala 1,5 kilo, säger Charlotte Löwinger och försöker visa hur stor hennes pappa var före operationen.
Högt blodtryck
Charlotte vägde 100 kilo när hon genomgick sin gastric bypass-operation. Hon bestämde sig för den på inrådan av överviktsenheten i läkarhuset Hermelinen i Luleå. Det visade sig vara tre års väntetid för en operation på Sunderby sjukhus. Charlotte valde då att själv bekosta en operation på Sofiahemmet i Stockholm.
- Jag hade inget alternativ. Förutom leversjukdomen hade jag högt blodtryck och diabetes, och jag var inflammerad i hela kroppen. Min sjukdomsbild gör också att jag inte kan gå på gym eller röra mig mer överhuvudtaget. Efter två varv runt kvarteret skulle jag kräkas, säger hon.
Utmattningssyndrom
Hon orkar inte hålla sig uppe en hel dag utan sover förutom hela natten också två-tre timmar per dag.
- Om jag inte vilar på dagen så börjar jag prata konstigt, snubblar och skakar. Jag får helt enkelt utmattningssyndrom.
Efter bypass-operationen mår hon bättre och är piggare men hon kräver fortfarande sömn också dagtid.
- Jag fick en ny magsäck. Från början rymde den bara 30 milliliter. Nu rymmer den mellan 50 och 100 milliliter till skillnad från en normal magsäck som rymmer en liter, det vill säga 1000 milliliter.
- Av tarmen togs 120 centimeter bort, säger hon.
Allt som Charlotte äter måste vara näringsriktigt, annars får hon näringsbrist. Hon äter var tredje timme.
- Jag äter vanlig mat men lite och långsamt. En åttondels pizza till exempel. Eller som nu när jag ska äta lunch med min kompis; ett ägg och en halv deciliter handskalade räkor.
Hon kan inte dricka och äta samtidigt.
- Om jag dricker så blir jag mätt av det, förklarar hon.
Resistent mott fett
Hon kan dricka vin och andra alkoholhaltiga drycker men bara i väldigt små mängder.
- Å andra sidan dricker jag inte alkohol mer än några gånger per år, säger hon.
Före operationen hade hon ett starkt sötsug och det söta hon åt gödde leverns produktion av cystor.
- Cystorna älskar socker. Nu svälter jag ut cystorna, säger Charlotte.
Hennes tarm är resistent mot fett och socker.
- Jag blir illamående, kräks och får diarre av fett och socker. Jag får också hjärtklappning, domning i armarna och kallsvettning, säger hon.
På sikt behöver Charlotte Löwinger sannolikt en ny lever men hon hoppas att gastric bypass-operationen fördröjer det behovet.
Hon räknar med att börja jobba igen till hösten. Hon är lärare till yrket.
Rikt socialt liv
Hon har ett rikt socialt liv med många vänner och mycket umgänge. Familjens villa är stor och inbjudande och som gjord för att ta emot många gäster. Det gör den också. Sönerna kan ibland ha tio övernattande kompisar, sambon samlar sina kompisar omkring sig och Charlotte själv bjuder gärna hem sina väninnor.
- Jag orkar inte med några helkvällar längre. Det passar perfekt med förfest hos mig. När de andra sedan fortsätter till något uteställe så går jag och lägger mig, säger hon.
Det är inte bara den egna dåliga hälsan som har tyngt Charlotte Löwinger. Den yngre av sönerna har astma med många infektioner och bortavaro från skolan. Den äldre sonen har en tumör i ena benet sedan några år tillbaka och behandlas för den.
I fjol misshandlades han svårt på Strömbackaskolan där han går.
- Han fick bland annat en spark på näsan som gjorde att den gick av.
Misshandeln polisanmäldes och ledde till åtal men sedan lades åtalet ner
med hänvisning till att "ord står mot ord".
- Men jag överklagade och nu har överåklagaren beslutat att uppta utredningen igen, säger Charlotte.
Går på kontroll
Den nya orken och de ljusare framtidsutsikterna som gastric bypass-operationen ger kommer väl till pass.
- Mina söner och min sambo behöver ha mig kvar. Min sambo säger "utan dig är vi ingenting", säger Charlotte.
Hon lyfter fram läkarhuset Hermelinens överviktsenhet som hjälpte henne till det nya livet. Nu ska hon gå ner ytterligare 15 kilo i vikt till 65 kilo som är en lagom vikt till hennes längd på 165 centimeter.
- Sedan gäller det att hålla den vikten, säger hon.
Hon ska gå på kontroll hos överviktsenheten först var tredje månad, sedan var sjätte månad och så en gång om året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om