Hon klarar utmaningen

Förra året kom det snöblandat regn och blåste kuling. Johnny Lindberg bröt Bothnialoppet efter ett varv.I lördags såg han till och med en glimt av solen vid vändningen i Mörön och hade medvind på hemvägen.- Det här är ett härligt sätt att ta sig fram, säger han och sätter fart mot mål.

Börje Morin får klara sig med en stav. Den andra har gått av. Det är första gången han åker Bothnialoppet.

Börje Morin får klara sig med en stav. Den andra har gått av. Det är första gången han åker Bothnialoppet.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2009-03-09 06:00
Inte heller i år gick Bothnialoppet mellan Luleå och Piteå som det är tänkt. Nu gick det mellan Norra hamn i Luleå och Mörön, med start och mål i Norra hamn. Sträckan var 6,5 mil. 294 personer deltog.
NSD gör ett nedslag vid vätskekontrollen i Tjuvholmssundet. Humöret är på topp bland deltagarna. Alla är nöjda med såväl vädret som bankvaliteten. Så var det inte i fjol. Då bröt 70 procent av deltagarna loppet. En av dem var Johnny Lindberg, Bureå. Nu har han bara nio kilometer kvar till målgång.
Lite krampkänning
- Förhållandena kan inte bli mycket bättre än de är nu. Det är andra gången jag deltar och första gången jag fullföljer loppet. Det är första gången jag åker långfärdsskridskor den här säsongen. Skidor har jag däremot åkt en del innan, säger han.
Johnny Lindberg har gjort några vurpor på sprickor i isen men är oskadd.
- Jag har lite krampkänning i benen, men det är inte alls farligt, säger han och sätter fart mot målet.
Hans son Johan Lindberg ligger före.
- Han har tränat mer och är snabbare, säger Lindberg den äldre.
Skönt att vila
Anders Wåhlin, Luleå, är med i loppet för allra första gången. Han kommer gående med skridskoskenorna i händerna. Bansträckningen går över land just före Tjuvholmssundet.
- Det är skönt att vila skridskomusklerna, säger han.
Han har åkt långfärdsskridskor i många år. I år har han nött 15-16 mil på isbanan som går mellan Norra hamn och Södra hamn i Luleå.
- Det här är ett härligt sätt att komma ut på stora vidder, som i fjällen. Man glider fram utan någon större ansträngning, säger han och glider sedan vidare.
Går lätt och fort
Ulrika Larsson, Luleå, åkte halva Bothnialoppet i fjol. Den här gången blir det hela sträckan. Hon har startat med sin sambo och kompisar men de är snabbare och ligger före.
- Det har gått jättebra. När isen är fin så går det lätt och fort. Långfärdsskridskor är ett bra komplement till skidor, ett annat bra sätt att komma ut i naturen, säger hon.
Emma Morin, Luleå, har startat med sina föräldrar Börje och Sonja Morin, Båtskärsnäs. Mamma Sonja har brutit i Mörön. Pappa och dotter har bara nio kilometer kvar till mål.
- Det är första gången vi är med. Det är en utmaning, säger Emma Morin.

Fotnot:
Vinnare i herrklassen blev för tredje året i rad, Mikael Ronnle, Södra Sunderbyn. Helena Gustafsson, Skellefteå, vann damklassen för andra året i rad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om