Hon går i nian. Nästa år väntar gymnasiet. Innan dess ska hon och hennes kamrater på skolan få tycka till om den skolutredning som har som förslag att stänga högstadiet.
– Jag trivs väldigt, väldigt bra. Vi har bra lärare, bra elevråd och bra lokaler, säger hon och nämner speciellt skolans danslokal.
Skolan idrottsförening, HIF, är också värd allt beröm i världen.
– Den är jättebra. En chans för ungdomar att komma hemifrån, säger hon och tillägger att föreningen är till för dem på högstadiet.
– Den ger trygghet. Om det är jobbigt hemma så kan man träffa andra, skapa sig en stor umgängeskrets, säger Emmy Kostet som varit med i HIF sedan vårterminen i sjuan.
Tanken att skapa fler stora skolor, är inget som tilltalar henne.
– Jag ser inget positivt i det och inte i större klasser. Eleverna straffas när lärarna inte får chansen att lära känna dem lika bra. På högstadiet behöver man lärarna mer än man tror, säger hon och tillägger att man då är i det stadiet att man ska lära känna sig själv som person – samtidigt som man ska utbilda sig.
Med fler barn tror hon också att de osäkrare eleverna riskerar att bli mer utsatta, exempelvis för mobbning.
– Det är en känslig ålder. Jag känner mig trygg med lärarna här, säger hon och är övertygad om att mobbningen ökar med större skolor.
Om högstadiet skulle försvinna kommer hela området att drabbas – det är hon övertygad om.
– Då blir inte HIF kvar och ungdomarna har ingenstans att gå där man bara kan vara. Det blir en helt annan miljö på Hertsön.
Emmy Kostet säger också att området har ett oförtjänt dåligt rykte.
– Jag känner mig jättetrygg här. Klart det händer saker här, vilket uppmärksammas mer än om det händer på andra ställen.
Hon har studerat delar av skolutredningen och undrar vilka konsekvserna blir för elevernas hälsa.
På en större skola måste lärarna kommunicera med fler, trots att de redan nu har nog mycket att stå i.
– Det blir svårare att se eleverna och svårare att ta tag i flera saker samtidigt.
En befarad lärarbrist, är en förklaring till varför skolans organisation ses över.
– Har de diskuterat andra lösningar? Varför inte höja lärarnas löner, frågar sig Emmy Kostet som tillägger att det även kostar att flytta elever och bygga om lokaler.
Att ungdomarna ska få tycka till om framtidens skola, är för henne en självklarhet.
– Det är jätteviktigt. Vi är Luleås och Sveriges framtid.