Hon kämpar för att få tillbaka solresor

Psoriasisförbundet uppvaktar Region Norrbotten för klimatvård för barn och ungdomar med psoriasis. "Vi är glada om vi får tillbaka de fem platserna som drogs in 2011", säger ordförande Tina Norgren.

Inför klimatvård för norrbottningar som har psoriasis. Det kräver Tina Norgren som är ordförande i Psoriasisförbundet, både i Norrbotten och i Sverige. Hon får stöd av Socialstyrelsen i underlaget till de första nationella riktlinjerna för psoriasisvård.

Inför klimatvård för norrbottningar som har psoriasis. Det kräver Tina Norgren som är ordförande i Psoriasisförbundet, både i Norrbotten och i Sverige. Hon får stöd av Socialstyrelsen i underlaget till de första nationella riktlinjerna för psoriasisvård.

Foto: Mikael Leijon

LULEÅ2018-11-04 15:41

Det råder stora regionala skillnader inom vården för patienter i psoriasis. I halva Sverige nekas patienter klimatvård. Det gäller bland annat i hela Norrland.

Söder om Dalälven har en övervägande majoritet av regionerna valt en annan linje och erbjuder tre veckor i soligt klimat för personer mycket svåra tillstånd av psoriasis.

Både patientorganisationer och läkare har länge efterlyst nationella riktlinjer för psoriasisvård. Ett förslag skickades i våras ut på remiss. Den slutgiltiga versionen beräknas vara klar våren 2019.

I remissförslaget förespråkar Socialstyrelsen att de nationella riktlinjerna ska innebära att personer med svår psoriasis följs upp, inte bara utifrån sin hudsymptom, utan också med kontroller av blodtyck och blodsocker för att dämpa risken för följdsjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar.

Om inga åtgärder har hjälpt rekommenderas klimatvård i minst tre veckor under ledning av vårdteam. Det har fått Psoriasisförbundet att väcka liv en gammal stridsfråga.

– Det är fruktansvärt att det fortfarande råder stora regionala skillnader i Sverige. Jag hoppas att Norrbotten snart ska följa Socialstyrelsens riktlinjer, förklarar Tina Norgren, som är ordförande i både länet och riket.

Framför allt efterlyser hon att klimatvård i första hand borde gå till barn och ungdomar och till personer på orter som saknar moderna behandlingsmetoder som exempelvis ljusbehandling.

– Psoriasis upplevs ofta som en stigmatiserande sjukdom, där många unga har svårt för att visa sig i badkläder på grund av att de skäms. Solresor till Atlanten kan innebära stora framsteg genom möjligheten att träffa likasinnade och att få lära sig saker som gör det möjligt att leva med sin sjukdom.

Under 2019 kommer patientföreningen att uppvakta samtliga landsting och regioner i Sverige som inte tillämpar behandlingsmetoden.

Regionrådet och vänsterpartisten Glenn Berggård bekräftar att frågan ska behandlas inom Norrlandstingen under de kommande månaderna.

– Nu gäller det att hitta ett gemensamt förhållningsätt. Vår huvudsakliga invändning är att det i dag finns nya läkemedel som kan ge effekt även på de svårast sjuka. Vi vill först se på vilket sätt som klimatvård kan anses som fullgott alternativ.

Psoriasisförbundet i Norrbotten vill att klimatvården ska i första hand erbjudas till unga personer?

– Det låter intressant. Det har att göra med att inga mediciner prövas på barn och unga. Det är inte säkert att det kommer krävas några politiska beslut om det går att lösa inom division länssjukvårdens befintliga budget.

En av våra vanligaste folksjukdomar

Psoriasis är en kronisk sjukdom som drabbar mellan två-fyra procent av världens befolkning. I Sverige handlar det om cirka 300 000 personer.

Vad som utlöser sjukdomen är inte klarlagt i dag, men den är ärftlig och inte smittsam.

Psoriasis går i skov, vilket innebär att sjukdomen blossar upp i perioder. Den kan ta olika uttryck. Det vanligaste är en inflammation som ger röda utslag.

Sjukdomen kan leda till fler sjukdomar. En tredjedel beräknas få ledbesvär (psoriasisartrit) med värk i händer, fötter, handleder, fotleder och i ryggen.

Det finns i dag ingen behandling som kan bota psoriasis eller psoriasisartrit. Utslagen kan med hjälp av behandling försvinna i långa perioder.

Källa: Vårdguiden / Socialstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!