Kommunalrådet Yvonne Stålnacke har sagt att hon kommer att lämna sitt uppdrag vid årsskiftet vid 63 års ålder, efter elva år som heltidsarvoderad kommunpolitiker. Hon kommer inte att få någon pension från kommunen, eftersom hon tidigare varit landstingsråd i 5,5 år. Tiden som landstingsråd har gett henne rätt till visstidspension från landstinget och då har hon inte rätt till pension från kommunen, enligt regelverket (PBF) som gäller för politiker i Luleå som fått sina uppdrag före valet 2014.
"PBF gäller inte för förtroendevald som vid tillträdet av uppdrag har rätt till egenpension på grund av anställning eller annat uppdrag eller uppnått 65 års ålder".
– Reglerna är gamla och härstammar från en tid när man gick in i ett förtroendeuppdrag en gång i livet och satt väldigt länge, säger Birgitta Nilsson, personalchef på Luleå kommun.
Nu föreslår personalkontoret att reglerna i PBF ska kompletteras, så att tid i olika uppdrag ska kunna räknas samman till maximalt tolv år, vilket är vad som krävs för att få ut hel ålderspension.
– Politikerna får bestämma om det här är klokt. För mig känns det rimligt att man har en pensionsavsättning som man annars skulle haft om hon hade börjat hos oss, fortsätter Birgitta Nilsson.
Ärendet ska tas upp på kommunstyrelsens arbetsutskott på måndag.
För förtroendevalda som tillträtt sina uppdrag från och med valet 2014 gäller nya regler, OPF-KL.
– De är moderna och tar höjd för att man kan gå in och ur uppdrag, utan att det får så här konstiga effekter, säger personalchefen Birgitta Nilsson.