Hon håller koll på huset - innan det säljs

Hon är en av få kvinnliga besiktningsmän i landet.Två hus hinner hon med - varje dag.- Jag trivs med jobbet. Man tror man har sett allt, men det har man inte. Det går ständigt att lära sig något nytt, säger Marika Risberg, Anticimex.

Fotograf: Tomas bergman

Fotograf: Tomas bergman

Foto:

Luleå2006-09-19 00:00
Den som någon gång sålt ett hus vet hur det känns när besiktningsmannen travar runt och minutiöst granskar allt som finns att se. Ska huset duga eller dömas ut?

Då och då möter Marika Risberg husägare som blir ledsna, sura eller upprörda när hon upptäcker allt från mögel till felaktiga konstruktioner.

- De har kanske bott och trivts i sin bostad under lång tid, och tar det personligt när jag talar om vilka brister som finns. Men det är ju inte människorna utan huset jag bedömer. Samtidigt förstår jag att det kan vara känsligt och har respekt för att det kan kännas jobbigt, säger hon.



Den här dagen kommer hon pilande med firmabilen till en by utanför Piteå och ett Älvsbyhus, byggt 1976. På plats finns redan ägaren, den presumtive köparens ombud samt mäklaren Lars Bergdahl. Han är ovanlig som mäklare på så sätt att han nästan alltid finns på plats vid besiktningar.

- Det gör det lättare när vi sedan ska skriva kontrakt. Det blir enklare att lösa problem och komma överens om jag som mäklare vet vad det handlar om.

Tillsammans med köparens ombud har Lars Bergdahl grävt ett hål i gräsmattan vid ena gaveln, för att göra det möjligt att komma in under huset.

- När de som säljer är äldre har de ibland svårt att själva gräva, förklarar han det praktiska ingripandet.



Innan Marika Risberg tar på sig den vita skyddsdräkten och kryper in under grunden, har hon suttit vid köksbordet med säljare och köpare och gått igenom vad som ska hända.

Hon har förklarat att det handlar om en okulär besiktning, där hon alltså använder sig av syn, hörsel och luktsinne. Hon tittar enbart på det hon kommer åt att se. Om fuktproblem misstänks har hon en fuktindikator att ta till.

- Men i första hand använder jag mig av ficklampa och sunt förnuft!

Hon har beskrivit de olika stegen. Förutom besiktningen studerar hon handlingar och gör dessutom en analys av vilka risker för skador som finns, som inte går att upptäcka vid en okulär besiktning.

Här kommer hennes erfarenhet av liknande hus, kunskap om byggteknik, markförhållanden och området där huset står väl till pass.

- Jag gör köparen uppmärksam på vilken typ av skador man kan förvänta sig, även om de inte finns där i dag.

Besiktningsmannen kan föreslå åtgärder om det exempelvis handlar om krypgrund, vind och källare. Men ibland, kanske om där finns en avvikande lukt, krävs en fortsatt teknisk undersökning för att fastställa vilken typ av skada det rör sig om och vad den kan kosta att åtgärda. Den undersökningen ingår inte i överlåtelsebesiktningen.

Men nu är det dags att inspektera grunden. Köparens ombud tar också på sig en skyddsdräkt och följer med.



Sittande under huset förklarar Marika Risberg krypgrundens alla svagheter och vad markfukten gör med alla typer av husgrunder. Hon lyser och pekar och tillsammans ålar de runt och tittar på mikrobiell påväxt - samlingsnamnet för mikroorganismer som mögel, bakterier, rötsvampar och allt annat som gärna bildas på blindbotten, alltså undersidan av trossbotten. De inspekterar rasskydden i form av masonitskivor efter sidorna och studerar de ?lecakulor? som lagts in för att höja isoleringsgraden.

Just det pedagogiska inslaget, att få visa och berätta för köparen, ser hon som ett givande inslag i arbetet.

- Jag tror att det är lättare för en person att ta till sig vad som sägs om man går bredvid och besiktningsmannen pekar och visar, jämfört med om man får ett papper hemskickat och ska läsa sig till vad det handlar om.



Väl inne i huset igen letar hon efter fuktfläckar, kontrollerar golvbrunnar och våtutrymmen. Hon granskar fönster och fönsterkarmar. Som en narkotikahund sniffar hon sig fram genom huset, hela tiden med ficklampan i handen.

En besiktning tar mellan två och tre timmar. Innan Marika Risberg åker därifrån slår hon sig återigen ner vid köksbordet med säljare och köpare. Hon sammanfattar vad hon kommit fram till och vad som kommer att stå i besiktningsprotokollet.

- Jag har ett bra jobb. Det är kul med hus, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!