Vem gillar inte kanelbullar? Frågan är berättigad när det, enligt statistik från branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, äts cirka sju miljoner kanelbullar just i dag.
Det lär mumsas en hel del i Luleå också under onsdagen men var finns Luleås största kanelbulle och var får du mest för pengen?
Vi beslutade oss för att undersöka saken och köpte in kanelbullar från 14 olika platser i Luleå. Det handlar om kaféer, bagerier och konditorier.
Butiken har ovetandes om vårt test själva fått välja en kanelbulle åt oss, vi har därefter vägt bullarna och mätt omkretsen. Klart är att det skiljer sig en hel del i pris och vikt.
Den lättaste bullen vägde 50 gram, den tyngsta 102. Priset spänner från 25 kronor till 42. Smaken? Ja, som bullbaken – delad. I detta test går vi bara på hårda testfakta och lämnar över smakandet till våra läsare.
I samband med kanelbullens dag finns det olika kampanjer men våra prisuppgifter kommer från en vanlig dag, det vill säga de övriga 364 dagarna om året.
Förstaplatsen går till Café La Vache vars bullar vägde 102 gram, tätt följt av Espresso House på 101. Elisabet Lindbom är den som bakar La Vaches bullar och hon bakar en bulle som hon själv tycker om där en egenskap är att den ska vara ganska stor. Men det finns fler.
– Jag vill ha det här hembakta så att det blir ett hantverk. Ingen bulle väger ju exakt lika mycket, det diffar lite grann. Många uppskattar att de inte ser likadana ut, de ser att det är hembakat, säger Elisabet Lindblom.
Nu finns det ju annat också än volymen som gör att en kanelbulle kan fara i väg i vikt.
– En massa smör (skratt). Mycket smör och alltid laktosfritt. Och vi använder inga ägg, säger Elisabet Lindbom.
Gör du en kanelbulle som du själv gillar eller bakar du en som du tror att era kunder vill ha?
– Jag själv äter inte så mycket sånt här över huvud taget (skratt). Nä, men det är klart att jag serverar sånt som jag är nöjd med, det vore dumt annars.
Störst, visst. Men den kanske viktigaste aspekten för köparen är hur mycket bulla man får för pengarna. Faktum är att Café La Vache plockar hem en förstaplats även här för när vi räknat ut pris per hekto visar det sig att La Vache toppar även den listan med hygglig marginal före Kulturcafeét Ebeneser. Café La Vaches bulle kostar 30 kronor vilket hör till de billigaste i vår lista trots att de är tyngst.
Hur tänker du kring ert pris?
– Mycket bulle för pengarna (skratt). Det finns de som är dyrare, absolut. Man behöver inte ta mer men kanske inte heller mindre, det är ju ändå fortfarande ett hantverk man gör.
Café La Vache säljer en hel del kanelbullar till vardags men kanelbullens dag är något alldeles extra för de flesta som säljer bullar. Den speciella dagen innebär att Elisabet Lindbom börjar jobba med kanelbullarna två på natten i stället för som vanligtvis åtta på morgonen.
Hur många kommer du göra?
– Kanske 700. Det är mycket för att vara en liten butik. Det går ju inte att jämföra med Condis, Börjes eller Lilla skafferiet, de har ju större plats och är många fler, men det är lite roligt att det går att producera så mycket på så liten yta.