Hon försvarar de unga tjejerna: "Många fall har slutat med mord"

Våld i nära relationer förekommer i alla åldrar – men bland yngre kan det vara svårare att upptäcka.
– Våld i ungas relationer är ett dolt samhällsproblem. Många vuxna ser inte faran, hur utbrett och farligt det är, säger juristen Jenny Sarfati.

"Det pratas inte så mycket om våld i ungas relationer, trots att det är så vanligt. Ska vi komma till rätta med mäns våld mot kvinnor, så behöver vi börja prata om killars våld mot tjejer", säger juristen Jenny Sarfati.

"Det pratas inte så mycket om våld i ungas relationer, trots att det är så vanligt. Ska vi komma till rätta med mäns våld mot kvinnor, så behöver vi börja prata om killars våld mot tjejer", säger juristen Jenny Sarfati.

Foto: Pressbild

Luleå2024-11-29 00:01

Hon driver en juristbyrå i Luleå, som enbart tar sig an brottsoffren, med fokus på våld i nära relationer.

– Det är ett dolt samhällsproblem. Det är många vuxna som inte riktigt ser faran, hur utbrett det är och farligt det är. Det har en tendens att förminskas av vuxenvärlden och man kanske säger saker som att "man har mycket hormoner" och att "det är lite stormigt" när man är ung.

I en ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, svarar 16,5 procent av de kvinnor som medverkat i åldern 16-19 år att de blivit utsatta för våld av en partner. För män i samma ålder är siffran 4,9 procent.

Störst är skillnaden mellan könen i gruppen 20–24 år, där 30 procent av kvinnorna och 16,1 procent av männen uppger att de blivit utsatta för våld av en partner.

undefined
Nästan var fjärde tjej i Sverige har varit utsatt för våld i sin relation, enligt Ungarelationer.se, som är en nationell stöd- och kunskapsplattform för att motverka våld i ungas partnerrelationer. (Genrebild).

Enligt Jenny Sarfati har det inte gjorts så mycket forskning i Sverige just när det gäller ungas relationer och hur våldet ser ut. Men hon hänvisar till en rapport från Jämställdhetsmyndigheten, som släpptes i år.

– De har en studie som visar att nästan en tredjedel av ungdomar som dejtat eller varit i en parrelation, har varit utsatta för någon form av våld av sin partner. Så det är ju inga små siffror vi pratar om.

Som målsägandebiträde företräder hon personer som utsatts för våld av en partner, många är unga kvinnor.

– Många som jobbar med samma sak som jag, beskriver det här som samhällets blinda fläck. För det pratas inte så mycket om våld i ungas relationer, trots att det är så här vanligt som de här rapporterna säger.

Utmärkande för våld i ungas parrelationer är sexuellt och digitalt våld, berättar Sarfati.

– De handlar mycket om kontroll, man får ha på snapkartan och visa var man är hela tiden. Men det kan också vara att man blir konstant nedtryckt, hånad och kallad för fula ord. Och det här kan övergå i fysiskt våld, som knuffar och sparkar. 

– De flesta vet inte ens att det är ett brott de har utsatts för.

undefined
Digitalt våld är vanligt bland unga. "Att bli övervakad hela tiden och behöva säga var man är någonstans är jättevanligt bland unga tjejer", säger Jenny Sarfati.

Jenny Sarfati menar att vuxenvärlden har ett ansvar att sprida kunskap och uppmärksamma våld i unga relationer, att det förekommer och hur det kan se ut.

– Vi behöver sprida kunskap i vuxenvärlden, men även prata om det här med unga. Så de vet vad det är som är våld i en relation, att det inte är någonting som man ska förväntas stå ut med. Sen tänker jag att vi behöver ge resurser till kvinno- och tjejjourer som kan arbeta förebyggande och sprida kunskap och ändra attityder och normer redan i skolan.

Om en ungdom vänder sig till en vuxen i förtroende, menar Sarfati, att det är viktigt att ta det på allvar.

– Vi har haft många fall de senaste åren som faktiskt har slutat med mord, där unga tjejer har blivit offer, och där förövaren är deras pojkvän eller expojkvän. Jag hoppas att vi snart ska fatta hur allvarligt det här är.

Trots att det finns spetskunskaper i samhället, bland annat hos socialtjänsten, menar hon att problemet är att unga sällan vänder sig dit.

– De vänder sig hellre till någon jämnårig. 

Vad har du för råd till vårdnadshavare som misstänker att deras barn är utsatt?

– Prata med era ungdomar och gör en polisanmälan, så man får utreda om de utsatts för brott. Sen är det viktigt att bygga förtroende, så de känner att de kan vända sig till oss vuxna om de har utsatts för någonting. Och prata om hur en sund relation ska se ut, säger Jenny Sarfati.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!