Hon flyttade till ovisshet
I februari flyttade Sandra Roos, civil flygmekaniker på F 21, till Luleå från Malmö.- Jag har trivts bra från första början.
Foto:
När hon väl fått suga lite på den beska karamellen började hon fundera över vilka möjligheter som fanns ifall F 21 skulle läggas ned.
Gårdagens besked innebär dock fortsatt väntan och ovisshet.
- Försvaret måste bli effektivare och de anställda måste ha en bredare kompetens, säger hon.
Positivare lista
Meteorologen Magnus Lindholm säger att torsdagens besked känns bättre än det föregående.
- Helt klart är den här listan positivare än den förra, säger han och nämner närheten till Barentsregionen som en fördel för F 21.
Hans yrkeskår tror att klimatfrågorna kan bli avgörande, dessutom närheten till olje- och gasfyndigheter.
- Det borde vara klokt att inte avveckla försvaret i norr. Ryssland har intressen i Nordpolen-området. Och då är det dumt att stå utan försvar.
Han tillägger också att både Finland och Norge förstärkt sitt försvar i norr.
Försvar i ofas
Magnus Lindholm noterar också att samtidigt som ryska styrkor marscherade i Moskva talade andra rubriker om att svenska försvaret skulle dra ned.
- Det taktade dåligt - ofas. Men så har det varit förr i försvaret.
Innan beslutet väl ska tas förväntar han sig att i stort sett alla förband ska ha utmålats som nedläggningshotade, åtminstone i pressen.
- Det kommer att skapa oro hela tiden. Det känns lite onödigt, säger Lindholm, vars fru arbetar som ekonom inom försvaret i Boden.
Att det skulle vara sista hotet mot F 21 tror han inte. Han är därför inte säker på att han inom fem år verkligen jobbar inom försvaret.
- Man får aldrig någon långsiktighet, säger han.
Erik Öhman, som utbildar värnpliktiga, konstaterar att ovissheten fortsätter. Att gårdagens besked inte gjorde saken klarare, då försvarsbesparingarna också ska behandlas politiskt.
De planerade neddragningarna av flygdivisionerna ser han allvarligt på:
- Förmågan att lösa uppgifterna minskar avsevärt, säger han och betonar att det främst handlar om uthålligheten utomlands.
- Det sliter hårt på personal och materiel.
I 24 år har han utbildat värnpliktiga. En nedläggning har han redan varit med om. Den i Umeå efter försvarsbeslutet 1996.
- Då blev alla erbjudna jobb. Så är det inte i dag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!