Boken handlar om en flickas uppväxt i en troende familj i Tornedalen.
- Jag har skrivit om min mors liv. Hon var född 1915. Våra barn och barnbarn känner ju inte till hur det var att leva i Tornedalen.
Gunvor Wirtala föddes i Jarhois. Hon utbildade sig på handelsutbildningar i Pajala och i Luleå. Hon har arbetat vid Kirunas Geofysiska Observatorium, föregångaren till Rymdinstituret och haft en barnklädesaffär i Kiruna samtidigt.
Alternativ medicin
- Vi fick tre barn, Tage och jag, Lisbeth, Johan och Håkan. Nu har jag dessutom tolv barnbarn. När barnen var små så var jag hemma. Jag började läsa kurser på universitetet när de började i skolan och senare i livet har jag utbildat mig inom alternativ medicin och örtmedicin.
Familjen har flyttat mellan Kiruna, Umeå och när barnbarnen kom i Västerhaninge flyttade Gunvor och henne make dit.
- Vi har bott på olika sätt som har passat situationen just då. I Umeå har vi delat ett tvåfamiljshus med vår dotter. I Västerhaninge bodde vi nära barnbarnen när de behövde hjälp. Idag bor jag i en lägenhet men jag har mitt barndomshem i Jarhois kvar.
Minnen
Återvändandet till ängarna och älvstranden med kor som betar och minnena. Boken om Johanna är fylld med de minnen som Gunvors mor berättade under åren. Redan 1984 hade dottern skrivit den första versionen och läste upp den för berättelsens huvudperson.
- Jag läste den för henne innan hon dog. Hon log när hon hörde om de många välkända detaljer som hon berättat för mig. Då lovade jag att ge ut hennes bok senare.
Det finns många berättelser om livet vid älven som band samman Sverige och Finland. En handlar om hur den unga flickan går ut på långmyren tillsammans med sin far och bröderna. De slår gräset hela dagen med lie. När de tar en paus sätter hon ner fötterna i bäcken för att svalka dem. Under tiden hittar hennes bröder en ödla som de stoppar ner i storasysters stövel. Hon blir livrädd för det som hon tror är en orm.
Laestadiansk
Boken berättar också om hur Johanna har sin farmor som stöd i livet. Hur den äldre kvinnan och den unga flickan diskuterar allt.
Boken om livet i en laestadiansk familj är inte Gunvor Wirtalas första. Hon har skildrat livet med sin make i "30 år med Parkinson".
- I den berättar jag om vad som sker när familjen lever med en sjukdom som inte kan botas utan bara blir sämre. Det är ju först när Tage gick bort som jag upptäckte hur livet hade varit. Hur mycket som hade förändrats under åren med sjukdomen.
Åter till Jarhois
Varje år återvänder Gunvor Wirtala till Jarhois och sitt barndomshem. Hon följer med sina mostrar till laestadianska stormöten och hittar nya idéer till nästa bok.
- Jag har skrivit i hela mitt liv. Det mesta har hamnat i byrålådan förutom födelsedagssånger och kåserier. Trots min ålder, eller kanske tack vare den, har jag idéer till flera böcker.