– Det blir tryggare för alla när jag får djupare kunskaper, både för mig och kollegorna. Och viktigast av allt, för de äldre som vi besöker, säger Sanna Åström.
Satsningen möjliggörs av de statliga miljoner som skickas till kommunerna enligt regeringens beslut om äldreomsorgslyftet (se annan artikel).
Utbildningen startar i Luleå i början av januari och pågår under nästan hela 2021. Ett 30-tal timvikarier och korttidsvikarier har fått fast anställning. De ska studera 2,5 dagar i veckan och jobba 2,5 dagar i veckan.
– Vi blir som en hel skolklass. Jag har velat utbilda mig till undersköterska. Att få chansen att göra det på betald tid skapade en stor möjlighet.
Linda Bergström, enhetschef vid Antnäs hemtjänst, förde saken på tal.
– Sanna gjorde ett jättebra jobb under sommaren och vi ville verkligen ha kvar henne. Där fyllde bidraget en stor funktion. Det stärker vår organisation, och för vår grupp i Antnäs är det ett lyft med en tillsvidareanställning, säger Linda Bergström.
Hon är undersköterska i grunden och anser att statusen på yrket stärks med satsningen.
– Statusen behöver höjas ännu mer, men helt klart är utvecklingen positiv. Det är viktiga arbetsuppgifter och när personalen utbildar sig i teori samtidigt som de har praktik blir det jättebra. Det är viktiga delar som tillförs i teorin. Man får lättare att upptäcka och dra slutsatser kring förändringar i hälsotillstånd, exempelvis.
På nationell nivå slog Kommunal tidigt larm under pandemin, att en av orsakerna till att smitta sprids till äldreboenden kan vara att timvikarier inte haft råd att sjukskriva sig. Ett problem som inte berört Luleå, vad som är hittills känt.
– Vikten av att vi har personal med både utbildning och erfarenhet blev en väckarklocka för äldreomsorgen i landet. Nu finns en extremt stor medvetenhet kring detta, och att riktlinjer och att basala hygienrutiner följs, säger Linda Bergström.
För Sanna Åström innebär ny säkerhetsåtgärder att hon vid hembesök utrustar sig med munskydd. Och direkt någon brukare har symtom gäller full skyddsutrustning, det vill säga visir, munskydd, förkläde och handskar.
– Jag känner mig trygg med alla åtgärder, och det är bra. För vi kommer att få en extra stor uppgift den här julen med att sätta guldkant på tillvaron eftersom många gamla blir väldigt ensamma, säger Sanna Åström.