Hon fick rätt mot landstinget
Läkaren Birgit Hassler fick rätt.Länsrätten häver landstingets beslut att neka hennes begäran om att få sälja sin privatpraktik. I sak har landstinget dock inte bytt åsikt.
Läkaren Birgit Hassler får överlåta sin privatpraktik. Det har länsrätten slagit fast.Foto: bengt-Åke Persson
Foto: Bengt-Åke Persson
Då tog Birgit Hassler, 67, privatpraktiserande gynekolog i Luleå, på nytt chansen att försöka få tillstånd att överlåta praktiken till en yngre gynekolog.
Men hon fick nej av Norrbottens läns landsting.
Landstinget har tolkat den nya lagen som att det inte kan ingå nya samverkansavtal eftersom vårdgivaren, i detta fall en gynekolog, kan få rätt till offentlig ersättning inom ramen för det nya valfrihetssystemet.
Överklagade
I valfrihetssystemet, som införs 2010, ingår specialiteterna allmänmedicin, geriatrik, allmän internmedicin, barnmedicin, gynekologi och ST-läkare i allmänmedicin. Det har landstinget beslutat. Till exempel skulle landstinget godkänna överlåtelsen om Birgit Hassler vore hudläkare, som alltså inte ingår.
Hassler överklagade och nu har utslaget kommit: Birgit Hassler fick rätt.
Landstinget överklagar inte länsrättens utslag men exakt
vad som kommer att hända är oklart.
- Nu vet vi hur rätten tolkar lagen. Vi måste sätta igång ett förfarande om ersättningsetablering. Sedan får vi se om det kommer någon intresserad som uppfyller kraven, säger Gunnar Persson, chef för hälso- och sjukvårdsenheten vid Norrbottens läns landsting.
Samma åsiktsom tidigare
Det innebär att när tiden för överklagan gått ut kommer landstinget att annonsera och bjuda in till anbud på praktiken.
Enligt Persson har landstinget samma åsikt som tidigare i sak. Den är alltså att landstinget inte kan ingå avtal med vårdgivare som kan få rätt till offentlig ersättning inom ramen för valfrihetssystemet.
Hassler är försiktigt positiv till länsrättens utslag.
- Det var svårt att förstå landstingets tolkning så det känns bra nu, säger hon.
Konstigt förfarande
Hon anser att förfarandet, som innebär att landstinget tar in ansökningar och sedan presenterar dem för hennes godkännande, känns konstigt.
- Min önskan är bara att en kunnig och trevlig kvinnlig doktor ska tar över min mottagning. Kvinnorna behöver privatpraktiserande gynekologer även i framtiden, säger Birgit Hassler
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!