Hon blir kommunchef

Anne Karlenius blir ny kommunchef i Luleå. Hon kommer närmast från befattningen som personalchef i kommunen.Men även om den nya kommunchefen är kvinna så är den manliga dominansen stor bland Luleå kommuns toppchefer. Över 75 procent av dem är män.

Anne Karlenius, 58, tar ett kliv uppåt i den kommunala hierarkin, från personalchef till kommunchef. "Jag är ingen förvaltare utan vill driva och utveckla", säger hon.FOTO: Maria Åsén

Anne Karlenius, 58, tar ett kliv uppåt i den kommunala hierarkin, från personalchef till kommunchef. "Jag är ingen förvaltare utan vill driva och utveckla", säger hon.FOTO: Maria Åsén

Foto: Maria Åsén

LULEÅ2009-11-17 06:00
En ny kommunchef rekryteras eftersom nuvarande kommunchefen, Bernt Grahn, ska bli renodlad verkställande direktör för de kommunala bolagen i Luleå kommunföretag AB. Anne Karlenius har varit kommunens personalchef i fyra år innan hon nu blir kommunchef.
- Det här känns som en jättespännande utmaning. Jag ser fram emot att arbeta med utvecklingsfrågorna. Jag är ingen förvaltare utan vill driva och utveckla, säger Anne Karlenius.
- Anne Karlenius är som klippt och skuren för det här jobbet. Hon har en bred kompetens och erfarenhet både från näringslivet och politiskt styrda organisationer. Som personalchef i Luleå kommun har hon gjort sig känd som en stark, tydlig och drivande ledare med förmåga att skapa goda relationer med såväl politiker, chefskollegor som fackliga organisationer, säger kommunalrådet Karl Petersen (S).
Två kvinnor i toppen
Men trots att nya kommunchefen är en kvinna gäller definitivt inte devisen "varannan damernas" bland Luleå kommuns toppchefer. Kommunen har elva förvaltningar. Men bara två av förvaltningscheferna är kvinnor: Agneta Ekman, 52, socialchef, och Helén Wiklund Wårell, 45, fritidschef.
Ytterligare sex chefer brukar räknas till de kommunala toppcheferna - kommunchefen, It-chefen, personalchefen, ekonomichefen, utvecklingschefen och kanslichefen. Av de sex är två kvinnor. Nya kommunchefen Anne Karlenius och Anna Degerman, 45, som i oktober fick jobbet som kommunens utvecklingschef (hon tillträder efter årsskiftet).
Totalt är alltså bara fyra av kommunens 17 toppchefer kvinnor, mindre än en fjärdedel.
Är inte det illa?
- Ja, det kan man ju tycka och det finns kommuner som är betydligt bättre. Pajala har till exempel haft en majoritet av kvinnliga chefer, säger Ingmari Åberg, jämställdhetsansvarig på Luleå kommun.
Hur ska det här förändras?
- Män väljer män av tradition. De säger att kompetensen ska avgöra men det finns många olika sorters kompetens. Det är bra om det ingår kvinnor i rekryteringsgrupperna eftersom det ger ett bredare rekryteringsarbete med helhetssyn, säger Ingmari Åberg.
"På rätt väg"
Karl Petersen tycker inte att kommunens rekrytering av toppchefer präglas av manschauvinism.
- Anne Karlenius är kommunens högste chef och nyligen rekryterade vi en kvinnlig utvecklingschef. Jag tycker nog att vi är på rätt väg, säger han.
- Jag tycker att det är en viktig fråga att få in kvinnor på höga befattningar. Vi måste se och synliggöra kvinnors kompetens. Av de fyra högre chefsposter där jag har varit med i rekryteringen som personalchef har tre av tjänsterna tillsatts av kvinnor så jag har nog skött mig ganska bra för att försöka få en jämnare fördelning, säger Anne Karlenius.
FAKTA Anne Karlenius
58 år.
Man och delvis hemmaboende dotter samt en flat coated retriever som heter Elvis.
Började sin yrkeskarriär som personaladministatör vid LKAB. Personaldirektör i skogsbolagen Setra group AB och Billerud Karlsborg AB. Förhandlare vid Luleå kommun. Under en tid förhandlingschef vid Norrbottens läns landsting. De senaste fyra åren personalchef i Luleå kommun. Den 1 januari 2010 tillträder hon som kommunchef.
Jag är en friluftsmänniska, gillar skidåkning och morgongympar med Morgontupparna i Pontushallen två gånger i veckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!