Hon återvände till Kalix – löser lotsbristen i norr

Efter många år söderut så återvände Emma Hellström till Kalix. Som lotsområdeschef vid Sjöfartsverket ska hon nu lösa lotsbristen längs norrlandskusten.

Emma Hellström framför en lotsbåt som kör lotsarna ut till fartygen.

Emma Hellström framför en lotsbåt som kör lotsarna ut till fartygen.

Foto: Reino Jillker

Luleå2021-09-08 12:00

Från sitt arbetsrum har Emma Hellström fin utsikt över lotsbåtarna vid Strömören i Luleå hamn. Just nu är hon mitt uppe i arbetet med att rekrytera lotsar till Norrlandskusten.

– Med Norrlandskusten är det lite tungt. Nu hade vi 77 ansökningar till hela Sverige men det är nästan ingen som kommer härifrån, utan de flesta med behörighet kommer söderifrån, säger Emma Hellström.

Vid senaste rekryteringarna kom två från Luleå-Kalixområdet, något som är ovanligt.

– Ska man ha ut det mesta av lotsyrket så ska man bo på platsen där man jobbar. Då har man ett bra jobb både för fritid och yrkesliv, för när det inte är något att göra mellan båtarna finns möjlighet att göra annat, säger hon.

För 1,5 år sedan återvände hon med familjen till Kalix. Hon hade arbetat på Sjöfartsverket i Göteborg sedan 2008 efter att ha tagit en kandidatexamen i Sjöfart och logistik vid Chalmers.

– Vi fick barn 2019 och så kom den här annonsen ut. Vi hade precis köpt hus, men jag saknade vintern och min sambo gillar att åka skidor så vi tänkte att vi skulle testa att flytta upp till norr igen. Jag hade redan ett etablerat socialt liv här med kompisar och familj så vi tänkte vi kunde testa att bo här, säger hon. Så de köpte ett hus och flyttade till Kalix.

Det är i en mansdominerad värld som Emma Hellström arbetar. Av 23 medarbetare är endast en kvinna.

– Jag tycker det fungerar bra. Jag tror nästan jag föredrar det, för det är kanske lite rakare och ärligare, men det finns säkert utmaningar med bägge.

Att det var en mansdominerad värld var en av orsakerna till varför hon valde ett yrke inom sjöfarten.

– Jag tänkte faktiskt på att det var mansdominerat för då är det oftast bättre betalt, även om det inte var avgörande. Sjöfart är mycket större än man tror och den fungerar ungefär likadant över hela världen. Min tanke då var att jag kunde jobba var som helst. Nu hamnade jag här men möjligheten hade funnits att jobba någon annanstans i världen.

Nu är hon tillbaka i norr där allt en gång började.

– Vi har sommarstuga precis utanför farleden in till Billerudhamnen i Karlsborg. Jag är uppväxt där så jag såg fartygen som för mig var stora då, men som idag anses som relativt små. Min styvpappa var delägare i varvet i Båtskärsnäs och min pappa är fiskare. Så lite sjöanknytning har jag även om handelssjöfarten är något helt annat, säger Emma Hellström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!