Hon är ny projektchef för Teknikens hus-flytten

Det är Josefin Wäppling Bernárdzon som ska se till att Teknikens hus får ett nytt hus att hålla till i. Hon är projektchef och använder inte ordet ”om” när det gäller en flytt till Södra hamnplan i Luleå. För henne är det ”när” som gäller.

"Hela Norrbotten på ett ställe" ja, men Josefin Wäppling Bernárdzon ska som projektchef arbeta med att Teknikens hus i framtiden ska vara på ett annat ställe. Södra Hamn i Luleå, närmare bestämt.

"Hela Norrbotten på ett ställe" ja, men Josefin Wäppling Bernárdzon ska som projektchef arbeta med att Teknikens hus i framtiden ska vara på ett annat ställe. Södra Hamn i Luleå, närmare bestämt.

Foto: Per Lundström

Luleå2019-09-02 16:22

Teknikens hus växlar upp och ökar takten för att få igenom bygget av ett nytt hus i centrala Luleå. ”Barnet i centrum” är en paroll som Josefin Wäppling Bernárdzon och hennes chef Kristina Jonsson använder i flera olika andemeningar, bland annat bokstavligt; att barnen (och de ungdomar och vuxna) som besöker Teknikens hus ska befinna sig i Luleås centrum.

– I min värld är ett nytt Teknikens hus något som vi behöver. Det gamla behöver en kraftig renovering för att fungera vidare och vi behöver visa på att på 31 år, sedan huset och verksamheten invigdes, har mycket hänt inom näringslivet och industrin i Norrbotten, säger Josefin Wäppling Bernárdzon.

Läs mer: Toppläge i centrum – eller ingen flytt alls

Hon nämner som exempel på detta vindkraftutbyggnaden, matproduktionen och den numera omfattande turistnäringen, som naturligtvis Teknikens hus är en viktig del av. Huset har 100 000 besökare per år och en omfattande verksamhet bland elever och i länets skolor.

– Teknikens hus ska visa på ett Norrbotten i minatyr. Alla kan inte resa runt i länet för att se vad som finns här.

Det är alltså Södra hamnplan som gäller för placeringen, men det finns Luleåbor som inte tycker om en placering på Södra hamnplan.

– Jag har hört Luleåbor som talar om bristen på parkeringsplatser. Men det kommer inte från barnfamiljer, familjer som är vana att ta en unge under vardera armen och promenera från närmaste parkeringshus. säger Josefin Wäppling Bernárdzon.

– En fin vinterdag är det flera tusen personer som går på isvägen. De har sina bilar någonstans, så det är inte brist på parkeringsplatser.

Att ett nybyggt Teknikens hus, med invigning 2026 eller 2027, skulle vara för stort för Södra Hamnplan, håller Josefin Wäppling Bernárdzon inte heller med om.

– Det handlar om en femtedel av utrymmet, säger hon och får medhåll av sin chef Kristina Jonsson.

– De skisser som har tagits fram visar att det kommer att finnas gott om plats kvar för volleybollspel och scenuppträdanden. Kanske det till och med går att använda husets tak som åskådarläktare, tycker Kristina Jonsson.

En renovering av det gamla huset på Porsön skulle kosta hundra miljoner kronor, en nybyggnad kanske dubbelt så mycket.

– Vi måste våga för att vinna och vi behöver vara modiga, tycker Josefin Wäppling Bernárdzon.

Fakta/Teknikens hus

Teknikens Hus är Sveriges nordligaste science center. Teknikens Hus blev 2019 Sveriges bästa Science Center för 10 året i rad, i Skolverkets årliga ranking.

Teknikens Hus öppnade den 27 maj 1988. Då fanns bara några få science center i Sverige. Nu finns 20 stora och mindre center i hela landet. Ansvarig för verksamheten i Teknikens Hus är en stiftelse, bildad av Luleå tekniska universitet, LKAB, SSAB, Vattenfall, Norrbottens kommuner och Luleå kommun. I styrelsen finns även Region Norrbotten.

Teknikens Hus är en pedagogisk verksamhet med interaktiva utställningar, skolprogram och publika aktiviteter.

Teknikens Hus uppdrag är att öka intresset för teknik, naturvetenskap och matematik hos barn och unga och inspirera till högre utbildning och tillväxt i regionen.

Teknikens Hus vision är ”Vi tänder gnistor för en smartare framtid – varje dag!”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!