Hon är en kvinna med makt

Det är männen som är chefer i Norrbotten.
Malin Sundvall, 41 år, chefsjurist för LKAB bryter mot mönstret.

MAKT. Det har Malin Sundvall.

MAKT. Det har Malin Sundvall.

Foto: Göran Ström

Luleå2014-06-05 10:28

Det är män som chefar i Norrbotten. Av länets 5762 chefer år 2012 var 65 procent män.

På statliga gruvbolaget LKAB:s personalstyrka i Norrbotten är knappt tjugo procent av cheferna kvinnor. En av dem är Malin Sundvall, hon är chefsjurist sedan 2007.

– Ibland slås jag av det när jag sitter i ett rum och har möten, att jag är ensam kvinna bland massa män, säger hon.

Malin Sundvall säger att sedan hon började på LKAB så har fler kvinnor rekryteras till företaget och fler kvinnor har också blivit chefer.

–  Det har ju ökat stadigt de senaste tio åren, det har väl gått från under tio procent kvinnliga chefer till tjugo.

Målsättningen är att vid nyrekrytering till företaget ska trettio procent vara kvinnor. Malin Sundvall tycker det är bra strategi.

–  Jag tror det är viktigt med jämnare könsfördelning, för män och kvinnor agerar olika. Jag är alldeles övertygad om att det blir bättre dynamik och bättre beslut för bolaget om det är mer jämställda arbetsgrupper.

Tre kvinnor i styrelsen

LKAB:s styrelse består av tio ordinarie ledamöter och kvinnor är underrepresenterade med sina idag tre platser. Malin Sundvall är sekreterare för styrelsen. Även om hon välkomnar samhällsdebatten om könsmixade styrelser så tycker hon att den offentliga diskussionen har varit för ensidig.

– Frågan om kvotering har varit en omdebatterad fråga. Men det är viktigare att jobba på lägre nivå med jämställdhet tycker jag, från lägsta chef och uppåt i bolaget. Det är där grunden läggs till att hitta bra styrelseledamöter. För att nå till styrelsen måste man gå hela kedjan, säger hon.

–  Och framförallt så drivs bolaget bättre om det är en mer jämställd chefsfördelning.

Ibland är argumentet vid rekryteringar till ledade positioner att kvinnor blivit tillfrågade men sagt nej, kan det ligga något i det?

– Jo, det kan stämma i vissa fall. Det är en utmaning att kombinera ett krävande jobb med familjeliv. Man känner sig ständigt otillräcklig och har dåligt samvete både för hemmet och för jobbet. Så... jag förstår att man funderar innan man går in i det och kanske är det så att kvinnor funderar mer än män. Fast män i vår generation har nog också de tankarna.

Tvekade du inför att bli chef?

–  Det är klart man funderar, vi bodde i Stockholm när jag fick erbjudandet och jag jobbade på en advokatbyrå. Skulle vi flytta upp? Att gå in som jurist tvekade jag inte för, men det var en utmaning eftersom LKAB då inte hade egen jurist och funktionen skulle byggas upp.

Är det svårare att vara kvinna och chef än att vara man och chef?

–  För mig personligen så bemöts jag på samma sätt som män, med respekt och man lyssnar på vad jag säger, på mina uppfattningar. Men generellt är det nog svårare, eftersom kvinnor i chefspositioner är i minoritet och det finns etablerade strukturer som kan vara svåra att ändra på.

Och för kvinnor som vill in i maktens rum - vad är dina pepptips?

– Att våga och tro på sig själv, att ta för sig. Det är klyschor, men det bottnar i det.

Vem är Malin?

Namn: Malin Sundvall

Ålder: 41

Bor : Villa i Luleå

Gör: LKAB:s chefsjurist

Familj: Man och tre barn, 3, 7 och 9 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om