Hon älskar jobbet med de gamla

Lisa Lind, 17 år, går andra året på omvårdnadsprogrammet i Luleå gymnasieskola. Hon är så kallad lärlingselev och har lärlingsplats på äldreboendet Hertsögården. Hon älskar arbetet med de gamla och säger:- Min dröm är att få jobb här efter examen.

Undersköterskorna Marie Sköld och Yvonne Kröger flankerar de två lärlingarna Linda Sikström och Lisa Lind. "Alla  i personalen är underbara", säger Lisa Lind.  Hennes känslor verkar vara besvarade.

Undersköterskorna Marie Sköld och Yvonne Kröger flankerar de två lärlingarna Linda Sikström och Lisa Lind. "Alla i personalen är underbara", säger Lisa Lind. Hennes känslor verkar vara besvarade.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2010-05-01 06:00
Lisa Lind skickade in en Veckans ros till NSD i vilken hon tackar de anställda på Hertsögården för att de tog emot henne med öppna armar och för att de fortfarande står ut med henne. Den rosen valde redaktionen sedan till denna Veckans ros då NSD träffar båda parter.
- Jag ingår i en testgrupp av lärlingselever som är ute på praktik 50 procent av tiden och som studerar mycket i hemmet. Det är bara kärnämnen som vi läser
i skolan. Omvårdnad, etik och andra specialämnen läser vi hemma. Vi har en skoldator och får olika uppgifter som vi ska klara, säger Lisa Lind.
Vill hjälpa
Som lärling gör hon allt som den ordinarie personalen gör.
När hon ger medicin måste en handledare vara med.
- Jag duschar de gamla, tar dem till toaletten, umgås med dem, diskar och städar. Varje boende har en fin, egen lägenhet.
- Jag brinner verkligen för arbete med gamla. De dagar jag är på Hertsögården är fest för mig. Jag vill hjälpa människor och de gamla är så tacksamma för minsta lilla grej man gör för dem. Det värmer, säger Lisa Lind.
Hon har varit lärling på Hertsögården sedan första årskursen. Alla här vet vad hon går för och uppskattar henne mycket. Det gäller den ordinarie personalen och de gamla.
Lisa Lind berättar jätteglad att hon har fått sommarjobb på Hertsögården. Det är en sommardröm som har gått i uppfyllelse. Hennes stora, stora dröm är att få fast jobb här efter examen.
Promenadavstånd
- Det är många i klassen som har varit lärlingar på äldreboenden men nästan ingen vill fortsätta som jag, säger hon.
Hon bor på Hertsön och har promenadavstånd till jobbet.
- Det tar 10-15 minuter för mig att gå hit. Det är perfekt, säger hon
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om