Holmboms - en riktig skidfamilj

Pappa Urban, 46, och mamma Charlotta Holmbom, 42, med barnen Svea, 13, och Elsa, 11 år. Foto: Jan-Erik Larsson

Pappa Urban, 46, och mamma Charlotta Holmbom, 42, med barnen Svea, 13, och Elsa, 11 år. Foto: Jan-Erik Larsson

Foto:

Luleå2013-03-19 06:00

I helgen var det skidtävlingar i Kalix. Det var final i Team Sportia Cup och Scandic Cup. Hela svenska senior- och junioreliten var på plats utom de som i helgen tävlade i Holmenkollen. Efter det att cuperna avgjorts tog den traditionella ungdomstävlingen "Kalixspelen" vid. NSD Familjeliv som gärna vill spana in framtiden för länets skidåkning fanns givervis på plats.

Det helt dominerande inslaget på tävlingsområdet var föräldrar och barn med värmedressar som det stod Boden SK och Sävast Ski Team på ryggen. Framtiden finns i Boden!

Skidfamilj
Vi gör ett nedslag hos familjen Holmbom från Sävast en rätt typisk skidfamilj. Den består av pappa Urban och mamma Charlotta och barnen Svea, 13, och Elsa, 11 år.

Pappan står vid vallastället och borstar ut paraffinet med en De Walt skruvdragare försedd med roterborste. Vallning är en cementerad manlig bastion. Urban är slöjdlärare och det kan nog vara en fördel. Ett optimalt glid på laggarna är ett rätt avancerat hantverk.

Tänder på skidåkning
Mamma Charlotta ser till att Elsa och Svea får i sig mat och dryck och håller sig varma fram till start. Hon är tandläkare och att knyta det till skidåkning känns svårt.

- Jag sysslar ju en del med fluor dock inte med fluorvallor, sägen hon fyndigt.

Svea och Elsa berättar:

- Det är vår storkusin Petra Holmbom som inspirerat oss, hon åkte skidor och var duktig, vi vill bli som hon.

Varför tycks skidåkning vara så populärt bland unga i Bodenområdet?

- Jaa, det finns ju en tradition i området, säger Urban. Vi har bra ledare och har trevligt på våra sammankomster. Att det finns två ungefär lika stora skidklubbar tror jag är bra, vi sporrar varandra. Boden håller ju till i Pagla och vi har vår anläggning i Sävast.

"Hemlig" valla
Han är själv tränare för en grupp skidämnen födda år -00.

Berättar ni vad ni vallat med?

-  Det gör vi, men tävlar de i samma klass som våra tjejer så kanske vi håller inne med en del, säger en lätt leende mamma. Skidåkning är en bra sport, hela familjen känner sig delaktig.

Plötsligt stiger spänningen hos familjen Holmbom, det närmar sig start. Urban spänner på skidorna och beger sig ut i spåret för att ge tider till ätteläggarna utefter spåret. Mor Charlotta följer med döttrarna till startfållan för att ta hand om överdragskläder och en sista dunk i ryggen och "lycka till".

En liten nervös väntan vidtar.

- Nu kommer hon, ropar Charlotta

Nog för att Elsa är snabb men så snabb är hon väl ändå inte.

- Nej, jag såg fel, säger hon.

Efter någon minut dyker dock Elsa upp och strax därefter sladdar också Svea in under målportalen. Ur näsan på tjejerna syns två rännilar med klar, frisk snor. Vilka kämpar! Det saliggör ett blödande skidhjärta.

- Jag hade nog kunnat gå någon sekund snabbare men inte mer, konstaterar Elsa.

- Jag låg tre sekunder efter sa pappa, vid halva loppet. Jag har försökt öka, vi får se hur långt det räcker, informerar Svea.

Medaljer
Dagens skörd för familjen Holmbom blev två silvermedaljer, det lär komma fler av olika valör.

Bodens skidlegendar, Sven Utterström, kan förnöjt blicka ner från sin himmel. Återväxten tycks vara god i Bodenområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om