Holknekt knäcktes inte

Från hemlös missbrukare till hyllad klädskapare med eget succéföretag. Berättelsen om Per Holknekts liv är en osannolik framgångssaga.- Det är viktigt för mig att minnas också mina misslyckanden, säger han.

Per Holknekt berättade öppenhjärtigt om sitt brokiga och mångskiftande liv i ett improviserat och känslosamt föredrag i Luleå.

Per Holknekt berättade öppenhjärtigt om sitt brokiga och mångskiftande liv i ett improviserat och känslosamt föredrag i Luleå.

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2011-10-20 06:00

Per Holknekt, 51, befann sig på onsdagen på Kulturens hus i Luleå för att föreläsa om sin livsresa under rubriken "Kan jag, kan du, kan vem som helst".

Han är känd i modevärlden som grundare av modeföretaget Odd Molly. Hans företag har fördubblat sin omsättning varje år sedan starten 2002. Odd Molly har bland annat utsetts till Årets svenska exportföretag av Stockholms handelskammare och vunnit Prêt-à-porter-klassen i International Baltic Fashion Award. Företaget är börsnoterat, har 1 502 butiker i 35 länder och är värderat till nära en miljard kronor. Det är inte ovanligt att Hollywood-kändisar syns iklädda Odd Molly-kläder.

Per Holknekt är också känd från skvallerspalterna, inte minst för att han har varit gift med sångerskan Viktoria Tolstoy och numera är gift med sångerskan Lena Philipsson.

Långt från glamouren
Men han har befunnit sig så långt från glamour och framgång man kan tänka sig.

Han kommer från ett stabilt och kärleksfullt hem i Dalarna, mamman var rektor och pappan polis. Men under åren som skateboardproffs i USA på 80-talet kom han
i kontakt med kokain. Hans flickvän övergav honom och kokainet blev hans sätt att fly smärtan.

- Den första dosen kokain jag tog - den tog över mig totalt. Det farligaste med knark är att det är så jävla skönt, säger han.

Per Holknekt kom så småningom tillbaka till Sverige och narkotikaberoendet ersattes av alkoholberoende.

- I nästan 20 års tid var jag berusad från det jag steg upp till dess att jag gick till sängs. Det mesta från den tiden är en enda lång minneslucka.

Till slut kastade hans dåvarande fru ut honom.

- Det var sällsynt modigt av den kvinnan. Hon gjorde det för att rädda sig själv och vår dotter. Det borde fler kvinnor göra.

Per Holknekt befann sig på den absoluta botten. Han hade ingen familj. Han hade inget arbete. Han var hemlös. Han hade inga pengar. Han hade inga vänner.

- Jag hade förlorat allt och jag förstod att det var jag själv som var skuld till allt detta, säger han.

Nykter sen 2000
Vändpunkten kom när en socialassistent sa att hon trodde på honom och ordnade plats på ett behandlingshem. Sedan 2000 har han varit nykter.

- Jag har bränt alla broar och förstört så mycket i mitt liv, svikit förtroenden. Men jag har försökt reparera all skada jag har gjort och gottgöra dem jag har gjort illa. Nu har jag min familj, mina barn och mina vänner. Jag är så otroligt stolt. Jag har lärt av mina misstag och kommit tillbaka.

Fakta Per Holknekt

Fotnot:
Holknekts föredrag arrangerades av Krenova i samarbete med Almi, Norrbottens landsting, Umeå kommun och Skellefteå kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om