Sverige har i dag en mycket låg royalty på försäljningsintäkterna från en gruvfyndighet – 0,2 procent. Det mesta (75 procent) av detta tillfaller markägaren.
Många kritiker har riktat in sig på att andra länder har betydligt högre royalty, tre procent är en vanlig nivå.
Magnus Ericsson har räknat fram att en treprocentig royalty skulle ge en statlig intäkt på 990 miljoner kronor. Men samtidigt skulle gruvbolagens skatteinbetalningar och ägarutdelning minska i motsvarande grad.
De tre största gruvbolagen (LKAB, Boliden, Zinkgruvan) betalade 2 942 och 2 012 miljoner kronor i skatt åren 2012 respektive 2013.
Statligt ägda LKAB delade dessutom ut 5 000 och 3 500 miljoner kronor till ägarna samma år.
– En högre royalty skulle bara göra att nyinvesteringarna i dessa och andra nya bolag minskar, säger Magnus Ericsson.
Gruvkritiker vill också att det ska bli svårare/dyrare att starta ett gruvprojekt.
– Sätter man en skatt på utvinningen redan innan bolaget gör vinst så ökar brytningskostnaden. Det gör att vissa fyndigheter aldrig blir brutna, säger Magnus Ericsson.
Ett annat argument som används av dem som vill ha högre avgifter för gruvföretagen är att mineraltillgångarna tillhör hela folket. Magnus Ericsson påpekar i debattartikeln att mineraltillgångar egentligen inte har något värde.
– Mineraltillgångarna har bara ett ekonomiskt värde för folket om de utnyttjas, säger Magnus Ericsson.
De regionala vinsterna från gruvföretagen är också viktiga enligt Magnus Ericsson. Det ger nya jobb i exempelvis Norrlands inland.
– Det gör i sin tur att gruvornas anställda efterfrågar kommersiell och offentlig service. Skolor och matvaruaffärer kan hållas öppna till följd av gruvdriften, säger Magnus Ericsson.
Anna Hövenmark, V-politiker i Jokkmokk, tycker att tankesättet är enkelspårigt.
– Vill vi att all malm ska exploateras så är det ju helt rätt. Men är det verkligen det som är meningen? säger Jokkmokkspolitikern som bland annat är kritisk till den planerade gruvan i Kallak.
Det är främst Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna som varit tydliga förespråkare för en höjda avgifter kopplade till gruvbrytning. Allianspartierna är mot nya statliga avgifter på gruvföretagen. Socialdemokraterna öppnar för en översyn av mineralavgiften.