– Klart det känns dyrt när man får en fullstor studentlägenhet för samma pris som att dela ett rum på ungefär 18 kvadrat med en annan person, säger Simon Persson, ordförande för Teknologkåren.
Hyran är 3600 kronor i månaden per person i dubbelrum.
– Det är mycket pengar för levnadsstandarden. Det man betalar för är ju i princip en bädd i ett rum, säger Carl Johan Granqvist, ordförande i Luleå studentkår.
De anser att hyran borde vara 2000-2500 kronor.
– Det vore mer rimligt. Samtidigt är det en trygghet för studenter att de erbjuds ett förstahandskontrakt och vet att de har ett boende säkrat till de hittat något annat, säger Persson.
– Vi vill ju inte att studenter ska behöva vända om så på det sättet är det positivt. Det är ju också tänkt som ett tillfälligt boende, säger Granqvist.
Just nu är det högtryck på hotellet, där 125 dubbelrum är vikta för studenter. Omkring 210 studenter hyr in sig, varav cirka 150 är utbytesstudenter. Det är företagaren Tobias Lindfors som driver boendet, som subventioneras av Luleå kommun och Luleå tekniska universitet.
– Vi hyr ut till universitetet. Det är LTU som lagt hyran på en nivå som de tycker är rimlig. Det är ändå ett hotell man bor på. Boendet kom till eftersom Luleå var rödlistat på bostadsfronten. Den trenden har vi nu lyckats vända, säger Tobias Lindfors.
Universitetsdirektör Staffan Sarbäck säger att han sympatiserar med studenternas åsikt om hyran, men att priset är i samma nivå som man tidigare tvingats betala för att bo på vandrarhem.
– Det ersätter de subventioner vi tidigare betalade för vandrarhem. Det man också ska tänka på är att boendet på Nordkalotten har friställt cirka 200 lägenheter som tidigare uthyrdes till utbytesstudenter, säger Sarbäck.
Med ytterligare hjälp av cirka 160 nya studentlägenheter som byggts av Lindbäcks är situationen nu bättre än tidigare år, bedömer studentkårerna.
– Det är en klart positiv utveckling jämfört med i fjol, säger Carl Johan Granqvist.
Till nästa år tillkommer ytterligare 130 lägenheter som Lindbäcks bygger. Samtidigt är LTU i valet och kvalet att förlänga kontraktet med Hotell Nordkalotten, som går ut till våren.
– Vi ska utvärdera tillsammans med kårerna. Gör vi ingenting så har vi färre studentboenden nästa år så vi har en del att tänka på, säger Sarbäck.