Höga lägenhetshyror utmaning för Northvolt

Höga andrahandshyror på lägenheter är en stor utmaning för Northvolt i Skellefteå när de söker personal. Brist på bostäder driver upp andrahandshyrorna. "Då inser de att det är lika dyrt att bo i Skellefteå som att bo i Stockholm, säger Northvolts vd Peter Carlsson.

Northvolts vd Peter Karlsson berättade för näringslivsintresserade om företagets resa och framtid.

Northvolts vd Peter Karlsson berättade för näringslivsintresserade om företagets resa och framtid.

Foto: Reino Jillker

Luleå2022-09-09 15:24

Det byggs inte tillräckligt många lägenheter, vilket gör att andrahandshyrorna stiger. Det får konsekvenser för Northvolt när de ska rekrytera personal till sin fabrik i Skellefteå. 

– Största utmaningen är nästan på operatörsnivå, därför att när vi har intresserade operatörer som besöker oss så inser de att det är lika dyrt att bo i Skellefteå som att bo i Stockholm. Så de säger att de inte har råd att flytta till Skellefteå för de får ingenting över efter att ha betalat de här andrahandshyrorna. Så det är nästan vårt största problem att bostadsmarknaden blir mer i balans, säger Northvolts vd Peter Carlsson under ett välbesökt frukostmöte på Vetenskapens hus i Luleå.

Intresset för Peter Carlsson var stort. Vd:n och grundaren av batterifabriken Northvolt i Skellefteå, som började sin bana 1989 med studier vid Luleå tekniska universitet, som då var högskola. Därefter blev det Handelshögskolan i Stockholm. Han har arbetat för flera företag men mest känd är han för att ha arbetet för Tesla motors och Elon Musk. Därefter har han arbetat med Northvolt.

– Den första anläggningen i Skellefteå bygger mycket på att vi tagit produktionsstrukturer från Asien som vi vet är konkurrenskraftiga. I framtiden försöker vi bygga in mer europeisk kompetens därför att vi kan få ännu bättre automation, bättre produktivitet och säkrare arbetsmiljö, säger han.

Intresset för Northvolt har sedan starten varit stort och de har haft över 60 000 intresseanmälningar, varav 20 000 kommer från utlandet. Trots det så har de haft problem att hitta erfarna ingenjörer.

– Vissa specialiteter är ett stort problem. Det har inte byggts sådana här fabriker i Europa tidigare så personer som varit med om det här växer inte på trän. Däremot har vi duktiga ingenjörer, men vi måste få dem att lära sig de specifika processer som vi jobbar med, säger han.

Elkrisen har satt fokus på de höga priserna som kan drabba företag.

– De fundament som vi byggde anläggningen i Skellefteå på var bland annat tillgången på energi som var väldigt fördelaktiga med långa energikontrakt. Det har inte förändrats. Där har vi snarast ökat vår konkurrensfördel då vi ser att våra konkurrenter i Polen och Ungern har fått astronomiska marginalkostnadsökningar, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!