Den senaste dagens kyla har gjort att isarna har lagt sig, även i kustbandet där innerfjärdar och strandkanter frusit på. Under torsdagseftermiddagen kom ett lätt snöfall men några större mängder snö är inte utlovat och det är ingen vågad gissning att det kommer dyka upp många skridskoåkare på isarna framöver.
Säsongen är igång.
– Det är väldigt fina förhållanden just nu, konstaterar Tomas Stefansson som håller i långfärdsskridskodelen hos Friluftsfrämjandet i Luleå.
Han är själv ute på isen i Piteåområdet när vi får tag på honom via telefon och planen är att åka långfärdsskridskor varje dag den närmaste tiden. Det gäller att passa på, mitt vad det är kommer ett ordentligt snöfall som förstör. Så var fallet i fjol.
– Det här är en fantastisk start. Det är tre veckor senare än normalt och när kylan väl kommer så fryser det på snabbt på stora ytor, säger Tomas Stefansson.
Sötvattenis håller för en åkare när den är fem centimeter tjock men Friluftsfrämjandet vill ha minst åtta centimeter när de är ute med grupper, något de planerar att vara kommande helg.
– Den här helgen kommer det komma igång ordentligt, säger Tomas Stefansson.
Vi testade själv isarna vid Storsand i Luleå under torsdagen och höll oss på det grunda där det gick att se både sandbotten och faktiskt en del fiskar genom isen. Isen var mellan fem och åtta centimeter tjock där djupet var ungefär en halv meter. Mer lär det bli de kommande dagarna då det utlovas minusgrader mest hela tiden med undantag på lördag då det ska ligga kring nollan vid kusten innan det blir kallt igen.
För nybörjaren rekommenderar Tomas Stefansson just nu innerfjärdarna i Luleå, som exempelvis Björkskatafjärden, men även om det legat is där ett tag gäller det att tänka på säkerheten i första hand och det kan finnas platser med tunnare is, exempelvis vid sund, grund, vass, utlopp, broar och uddar.
– Man måste alltid göra en bedömning på plats, säger Tomas Stefansson.
Att tänka på för den som planerar att ge sig ut på isen:
Åk i sällskap med andra.
Ha räddningsutrustning med dig som isdubbar, ispik, räddningslina och flythjälp.
Ha uppsikt över förändringar på isen som väldigt ljus eller mörk färg, som kan tyda på tunnare is, eller ojämnheter.
Prova isen framför dig med en ispik.
Åk nära strandkanten.
Gå aldrig på is om du inte är säker på att den håller.
Meddela alltid var någonstans du ska vara och när du tänker komma tillbaka.