Åklagare har inlett en förundersökning om misstänkt tjänstefel, sedan en privatperson polisanmält avdelningschef Patrik Wallgren på stadsbyggnadsförvaltningen för hans agerande när han avskrev byggsanktionsavgifter för tre stora företag; Nåiden Bygg, Lindbäcks Bygg och Luleå Energi som ställt upp arbetsbodar vid sina byggen utan att ha bygglov för bodarna.
Patrik Wallgren tog besluten på delegation men enligt plan- och bygglagen får inte beslut om byggsanktionsavgifter tas på delegation, det ska tas av politikerna i nämnden. I och med Wallgrens beslut slapp de tre företagen betala avgifter på sammanlagt 1,4 miljoner kronor.
En privatperson som läste vår rapportering gjorde en polisanmälan om tjänstefel. Varken polis eller åklagare ansåg att det skulle utredas, men nu har beslutet ändrats av vice chefsåklagare Magnus Johansson vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum. Förundersökning angående tjänstefel ska inledas.
– Det är inget som kommit till min kännedom, säger Patrik Wallgren när vi ringer upp honom.
Han vill inte kommentera misstankarna om tjänstefel.
– ingen kommentar alls just nu, jag vill veta vad de kommit fram till innan jag säger något om det, säger Patrik Wallgren.
Wallgrens chef, kommundirektör Anna Lindh Wikblad, är förvånad över att han är misstänkt för brott.
– Jag blir jätteförvånad. Det har ju funnits en polisanmälan, men den lades ju ned. Jag trodde det här var avslutat, säger Anna Lindh Wikblad.
Vice chefsåklagare Anna Bergström bekräftar att hon leder förundersökningen, som ännu är i sin linda.
– Jag har inte hunnit sätta mig in i ärendet, säger Anna Bergström.
Anna Bergström betonar att det rör sig om en brottsmisstanke som ska utredas.
– Det kommer att vidtas sedvanliga utredningsåtgärder. Sedan är det upp till mig att fatta beslut om det ska väckas åtal eller inte, säger Anna Bergström.
Straffet för tjänstefel är böter eller fängelse högst två år.
Patrik Wallgrens agerande har ifrågasatts även av en politiker i miljö- och byggnadsnämnden, Christer Stenberg (V), som överklagade Wallgrens beslut till förvaltningsrätten i Luleå. Förvaltningsrätten avvisade Stenbergs överklagan, med motiveringen att besluten skulle ha överklagats till länsstyrelsen. Länsstyrelsen ansåg att Stenberg inte hade rätt att överklaga besluten, eftersom han inte var granne till någon av arbetsbodarna.