Under många år var Jonathan Hedström en framgångsrik hockeyspelare som spelat i de högsta ligorna och även i NHL. Under hela hockeykarriären led han i hemlighet av svåra ätstörningar och mådde mycket dåligt.
Ätstörningarna började när han som 17-åring blev tillsagd av en hockeyledare att han såg tjock ut. Efter de startade en resa med ett osunt förhållande till mat.
2015 tog han till slut tag i problemen på allvar och gick till ätstörningskliniken i Skellefteå.
Vad var vändpunkten för dig? När insåg du att du hade problem och behövde ta tag i det?
– Jag kände det hela tiden, men det var när jag gick till ätstörningskliniken som jag verkligen fick hjälp. Det var då resan egentligen började och den har varit lång, det tar tid, säger Jonathan Hedström.
– Oftast är det något som ligger bakom, det är inte så att man bara får en ätstörning utan det ligger oftast någonting bakom. Trauma eller vad det nu kan vara.
Vad vill du att de som lyssnar på dig ska ta med sig?
– Att våga fråga och att våga lyssna framför allt. Jag tror att det är det man är dålig på ibland, men våga fråga och man behöver inte ha något svar.
Vad är det som gör det så svårt för många att prata om sina problem?
– Skuld och skam, man skäms. Det är aldrig roligt att prata om när man mår dåligt. Vissa saker kanske man inte vill säga, men det är alltid skönt när man pratar, säger Jonathan Hedström.
Sedan sju år tillbaka har han åkt runt på bland annat skolor och föreläst som psykisk ohälsa och ätstörningar.
– I början var det som en form av en terapi. I dag är det mer för att nå ut med ett budskap på ett annat sätt, då var det mer för att hela mig själv och få en kick någonstans.
Några som suttit och lyssnat på föreläsningen i Lärkans aula var eleverna Alicia Laine, Sophia Svanberg, Garnik Mrizabekyar och Hugo Järv.
Pratar ni mycket om hur man mår med varandra?
– Jag skulle säga att man hör mer tjejer än killar prata om hur man mår. Killar är lite mer så att de ska visa att de är tuffa, säger Sophia Svanberg.
– Jag tror inte grabbar pratar så mycket om hur de mår och så utan de försöker hålla det lite mer tufft, säger Garnik Mrizabekyar
Vad tar ni med er från föreläsningen?
– Att kanske vara lite mer öppen om sig själv och hur man tänker, säger Hugo Järv.
– Det är bra att fråga och säga att man vill ha hjälp, säger Alicia Laine.