Hjälten som tar barnen till magiska skogen

Elin Backelind tror att hon har hittat tomtenissarnas verkstad.

Elin Backelind tror att hon har hittat tomtenissarnas verkstad.

Foto: Maria Ekman

Luleå2011-02-07 06:00

Det är barn från Borgmästarens förskola som går på sagovandring. Med sig har de barnskötaren Camilla Waara Löfgren och en annan fröken.

Camilla valdes i höstas till en av 2010 års skolhjältar i Luleå kommun för att ha infört en speciell äventyrspedagogik på sin förskola. Barnen har fått ta steget in i sagornas och fantasins värld, bland annat genom sagovandringar med olika utmaningar.

Positiv beröring
Camilla är också utbildad massageterapeut och har läst taktil barn- och ungdomsmassage. Hon har i sin tur lärt sina kollegor i arbetslaget att massera och sedan har barnen fått lära sig att massera varandra.

- Mina utbildningar till hälsovägledare, äventyrspedagog och massageterapeut är grunden till mitt sätt att arbeta. Massage är en bra väg till naturlig och positiv beröring, till samarbete och till trygghet och avkoppling. Vi har taktil massage två gånger i veckan. Barnen masserar varandra två och två, tre och tre eller så bildar de en tusenfoting och masserar varandra allihop, säger hon.

Hittar ett brev
Vi från NSD får följa henne, en kollega och åtta barn på en vandring i magiska skogen en bit från förskolan. Det som händer efter vägen bygger på en saga som Camilla har skrivit. Några dagar innan har barnen lämnat ett brev till skogstrollet Humme i brevlådan i en stubbe under snön. De mindre barnen har varit och kontrollerat den en gång utan att hitta något svarsbrev. Men nu hittar de större barnen ett långt brev från Humme. Han skriver att tomtemor behöver barnens hjälp med att göra tomtenissarna snälla igen. Efter julen har de bara tjafsat, busat och bråkat.

Barnen vill hjälpa. De vet hur nissarna ska bli snälla.

- De måste säga förlåt och krama varandra. En bra kompis är snäll och säger "ja, det kan vi göra om den andra vill göra något", säger de.

Barnen ska skriva ett brev med goda råd till tomtemor. De vill också göra teckningar som visar hur man gör när man kramas. Kanske kan de skicka med några saker också i brevet.

- Får vi börja skriva på en gång när vi kommer tillbaka till förskolan? frågar de.

Bytte ut häxbrygd
Camilla Waara Löfgren har utövat sin äventyrspedagogik sedan september i fjol. I första äventyret fick barnen hjälpa skogstrollet Humme att motarbeta Häxan Bittra som gjorde så att alla i magiska skogen blev elaka och dumma.

- Barnen var med och hällde Älvan Nillas snällpulver i Bittras häxbrygd så att den förvandlades till snällsoppa och de hjälpte också till att ta tillbaka Nillas regnbågsdiamanter som Bittra hade stulit. Diamanterna får alla väsen och djur att må bra.

Fick visa mod
- Barnen fick visa mod. Häxan hade satt ut fällor i magiska skogen där de skulle gå och hon hade gjort så att alla insekter hade förstelnat. Barnen förvandlade sig till en tusenfoting men genom att massera varandra räddade de sig från att bli förstelnade. Hos trollkarlen Flux skulle de ha förvandlats till is om de inte snabbt hade kramat varandra.

Camilla förklarar att äventyrspedagogiken är ett bra sätt att ta upp etik och respekt för varandra, och att den förebygger mobbing. Det går också att ta in alla tänkbara ämnen i arbetet, som till exempel matematik och språk.

Hon berättar om Vänskapens plats i skogen. Där sitter barnen i en "kompisring" så att alla ser varandra. De turas om att ta upp ett hjärta som ligger i mitten, trycka det mot sin kropp och berätta om senaste gången de var snälla mot någon och hur det kändes.

- När barnen bytte ut Häxan Bittras häxbrygd mot snällsoppa gjord på snällpulver så började hon dansa och sjunga. Hon sa att hon aldrig hade mått så bra förut.

- Barnen får vara med och förvandla ont till gott i stället för att döda det onda. De känner sig behövda.

Fest i skogen
Äventyrspedagogiken utvecklar barnens fantasi och Camilla Waara Löfgren berättar om hur barnen ville ordna en stor fest för alla i magiska skogen. Och det fick de. De vuxna på förskolan hjälptes åt att baka tårtor och spela de olika figurerna som barnen ville bjuda.

I december fick barnen vara med på juläventyr i skogen och de började se tomtenissar överallt. Nissarna lever kvar nära i barnens fantasi och när de under den vandring som vi får vara med på ser en ny grenformation efter stigen så berättar de att det kan vara tomtenissarnas verkstad.

En stor ära
Att Camilla Waara Löfgren i höstas blev framröstad till en av skolhjältarna i Luleå kommun gjorde henne jätteglad.

- Det är en jättestor ära. Det är jätteroligt att bli sedd för det man gör. Genom att lyfta fram det positiva lyfter vi fram varandra.

Hennes kollegor gläds med henne.

- Vi är åtta personer i arbetslaget och vi lyfter fram varandras kompetenser. Två kollegor har till exempel gått en matematikutbildning och ser till att ta med det ämnet i våra äventyr. Bara fantasin kan stoppa oss, säger Camilla Waara Löfgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om