Styrketräning och motionsidrott är oftast enbart av godo. Men träning orsakar emellanåt överbeslastningsskador och andra medicinska besvär. Och en motionär som tränar för exempelvis Vasaloppet är otålig och nöjer sig inte med vårdcentralens värktabletter och ordinationen "ta det lugnt i ett par veckor".
– Vi är allergiska mot det. Det är nästan alltid bättre att fortsätta röra på sig i stället för att bara sätta sig i soffan. Vid en akut skada på exempelvis ett ledband så är det viktigt att snabbt komma igång med rehabträning, säger Annica Lidén.
Samma patientavgift
På Sensia finns såväl sjukgymnast och träningsanläggning som läkare. Av läkarna är två ortopeder och en specialist på invärtes medicin. Operationer kan göras på den egna kliniken.
Ett problem när det gäller ortopediska skador är ofta röntgen. Röntgen av akuta skador görs på vanligt sätt i Sunderbyn. Men vid mindre akuta fall har Sensia ett samarbete med Norrlandskliniken i Umeå och kan erbjuda röntgen inom en vecka. Men om det inte är akut får patienten finansiera det själv.
– Annars har vi samma patientavgift som vid besök hos specialistläkare inom landstinget, säger Annica Lidén.
Drop in
Idrottsskademottagningen har till att börja med öppet endast två timmar per vecka med drop-in mottagning, man kan alltså inte boka tid.
– Det här är ett pilotprojekt än så länge. Men behovet verkar stort och jag tror vi kan utöka och ha öppet en timme varje dag, säger Mats Angerud, läkare hos Sensia.
Koncernens pågående ekonomiska rekonstruktion i Sensia-koncernen berör för närvarande inte alls verksamheten i Luleå.
– Vi är väldigt många bolag och rekonstruktionen berör inga bolag norr om Dalälven. Vi jobbar på i vår lilla bubbla, säger Annica Lidén.