Historiskt strukturfel kan bli ödesdigert

Det finns inget geografiskt skäl att flytta Plannja AB från Luleå. Det hävdar Harald Bernhardsson, 74, under 15 år verkställande direktör och styrelseordförande i företaget.- Plannja kan ligga varsomhelst och är inte beroende av SSAB, säger han.

Harald Bernhardsson.

Harald Bernhardsson.

Foto:

LULEÅ2008-12-10 06:00
Harald Bernhardsson tillträdde som verkställande direktör för Plannja AB 1979, två år efter att bolaget bildats. Under tio år hade det fungerat som en division inom Norrbottens järnverk, NJA.
Under Bernhardssons tid utvecklades verksamheten och ur plåtprofileringstekniken föddes Plannja hardtech.
Lång tid i företaget
Efter åtta år som verkställande direktör fortsatte Bernhardsson som styrelseordförande i bolaget i sju år.
Harald Bernhardsson, med rötter i Båtskärsnäs, är nu bosatt i Stockholm. Han vill inte direkt kommentera det som nu händer med Plannja när delar av produktionen flyttas till Borlänge och Småland.
- Svårt att säga vad SSAB har för syfte med Plannja. Därför kan jag inte kommentera det som nu händer. Plannja kan klara sig på egna ben. Det har bolaget gjort i alla tider och kan göra det även i fortsättningen, oavsett SSAB, säger han.
Plannja behöver inte SSAB
Även om Plannja använder kallvalsad plåt från Domnarvet i Borlänge, så är bolaget inte beroende av SSAB. Det visar historien och det betyder också att Plannja inte är beroende av ägaren.
- Plannja kan leva lika bra på att importera plåt. Det spelar ingen större roll. Om inte SSAB kommit till hade Plannja levt ändå. Innan det nya kallvalsverket i Borlänge stod klart på 1980-talet importerade vi från andra europeiska länder men också från Japan, säger Harald Bernhardsson.
Luleå ingen nackdel
Han såg inte då, och ser inte heller nu, någon geografisk nackdel för Plannja att företaget ligger i Luleå.
- Nej, inte alls.
Däremot var det ett geografiskt misstag att nybildade SSAB inte samlade allt på ett ställe och då i Luleå.
- I en ideal struktur ligger kallvalsverket efter varmvalsverket och varmvalsverket i anslutning till metallurgin. Det hade varit rätt. Då skulle målning och profilering av plåten ligga i anslutning till kallvalsverket, säger Harald Bernhardsson.
Så idealt blev inte SSAB, där metallurgin finns i Luleå och stålämnena forslas till Borlänge för valsning av den tunnplåt som bland annat Plannja använder.
- Lösningen blev så här för inget annat var politiskt möjligt. Alla visste hur strukturen idealiskt borde bli. Hela grunden för SSAB:s bildande var metallurgin i Luleå. Det var den enhet som var mest modern, med ny masugn och nytt stålverk. Domnarvet var kört mot nedläggning.
Fel som kan bli ödesdigert
Det strukturfel som skapades på 1970-talet bidrar till att delar och senare kanske hela Plannja lämnar Luleå. Det fruktar Metall.
- Det hade varit helt rätt att ha allt på ett ställe, stålframställning och valsning. Då hade det varit naturligt att också Plannja blivit kvar här. Vi har hela tiden trycket förädla mera, men när vi gör det bra så försöker man flytta förädlingen härifrån, säger Metallklubbens ordförande Bert Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om