Historiskt steg i utvecklingen av Ormberget

Som en svart huggorm slingrar sig den nyasfalterade banan in i Ormbergsskogarna. Hundratals ideella arbetstimmar omsätts nu i en bana som ska lyfta Luleås största motionsområde till nästa nivå.

Jimmy Bergkvist, Patrick Zetterkvist, Patrik Kronholm och Jens Kärrman inspekterade den nya multibanan under torsdagen. Det är flera års arbete som slutförs när asfalt nu börjat läggas på den tilltänkta banan.

Jimmy Bergkvist, Patrick Zetterkvist, Patrik Kronholm och Jens Kärrman inspekterade den nya multibanan under torsdagen. Det är flera års arbete som slutförs när asfalt nu börjat läggas på den tilltänkta banan.

Foto: Anders Appelgren

Luleå2022-09-22 19:30

Under onsdagen började asfaltsläggarna skapa det som ska bli en 4,5 kilometer lång multisportbana på Ormberget. Även om en del arbete förmodligen görs klart nästa barmarkssäsong, som skyltning och målning av pilar på asfalten, betyder asfalteringen att ett jätteprojekt nu är i mål.

Många har varit involverade, inte minst från Luleå Gjutaren som hållit i projektet. Det är ingen brist på entusiasm när vi vandrar runt på banan med klubbledarna Jens Kärrman, Patrik Kronholm och Jimmy Bergkvist som samtliga varit djupt engagerade i banans tillkomst. När maskinerna började lägga ut asfalten var det en stor dag.

– Jag kunde inte slita mig härifrån när jag var och kollade. Det är ganska häftigt när man gått och tänkt på det här i två år och inte vågat lita på att det blir av men nu är det på riktigt, säger Patrik Kronholm.

Nu går det att få en tydlig bild av slutresultatet och kanske, kanske hinner klubben med något träningspass på banan redan i höst.

Drygt åtta miljoner kostar hela projektet som i stort finansieras av Arvsfonden, RF SISU samt Luleå kommun. Men bakom ansökningar och planeringen av banan ligger ett tidskrävande arbete som gjort att Gjutaren kunnat få ut mesta möjliga för de medel som stått till buds i slutändan.

– Hade vi inte lagt hundratals timmar ideellt så hade vi inte haft råd att bygga så här, säger Jimmy Bergkvist som är en av flera i klubben som jobbat med satsningen.

– Jag skulle säga att vi får väldigt mycket bana för pengarna och för många olika sorters åkare, konstaterar Jens Kärrman.

Med på vandringen kring banan är även Patrick Zetterkvist, avdelningschef på Idrott och friluftsliv vid kommunen. Att få ihop en satsning med flera olika parter och som dessutom genomförs i ett kommunalt naturreservat är en utmaning. Men han kan se tillbaka på ett gott samarbete där många viljor och önskemål lyckats komma samman i ett slutresultat alla är nöjda med. 

– Det har varit en del hårda ord och en del gånger vi inte varit överens men vi har alltid kommit vidare, säger han.

Jens Kärrman hoppas att banan betyder att Gjutaren och andra klubbar får en samlingsplats även sommartid men det finns även andra tankar kring banans nyttjande.

– Mest blir det en träningsbana men visst tänker vi ha tävlingar också. Jag vet att skidskyttet vill gärna hålla tävlingar och nog hade det varit roligt att köra tävlingar i längd också, säger han.

På en av de högsta punkterna efter multibanan finns en asfalterad avstickare som ska kopplas ihop med en kort sträcka av hårt packad sandmjöl som leder till en grillplats med fin utsikt över Luleå.

– Det här är en väldigt fin plats och det kommer gå att ta sig dit med rullstol, säger Jimmy Bergkvist.

Gjutarentrion anser att banjusteringar som gjorts även gynnar vinterspåren, bland annat finns det sträckor där spåret breddats vilket gör det lättare att åka om. Nya genvägar ger fler valmöjligheter för åkaren att välja en lämplig slinga. Ett annat exempel är att den tuffaste backen på den annars ganska snälla konstsnöslingan har dragits om och skapat en bättre träningsbacke.

– Banan är gjord som skidförbundet rekommenderar. Värmestugan är centrum för barnen och ju längre bort från stugan desto svårare blir banan. Det lättaste finns närmast och sedan ökar det på successivt och blir mer krävande, säger Patrik Kronholm.

Det finns liknande banor på andra håll i Sverige men Jens Kärrman tycker att Ormbergets nya bana står sig väl i konkurrensen.

– I längd står vi oss ganska bra och i variation också. Det går att slippa de värsta uppförsbackarna och nedförsbackarna om man vill, säger han. 

– Ofta bygger man banorna väldigt utmanande och för eliten men den här är byggd till och med för nybörjare, men den funkar även för eliten, fyller Patrick Zetterkvist i.

Ormberget börjar nu inta formen av en ganska komplett anläggning. Luleå Gjutaren är bara en av flera klubbar som tillsammans med Luleå kommun driver på utvecklingen i området. 2015 byggdes stadion och skidskyttet tillkom men det finns mer i skogarna.

– Det har hänt så mycket i det lilla. Vi har en fantastisk discgolfbana som Luleå discgolfklubb har och de vill göra ännu mer. Vi har mountainbikecyklingen som gjort ett fantastiskt jobb. Det är väldigt mycket föreningsarbete och vi i kommunen har stöttat med maskintid och lite material, säger Patrick Zetterkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!