Hinder för allmänheten - då ska de byggas bort

Trappstegen upp till butiken är inget enkelt hinder som fastighetsägaren kan hoppa över. Alla enkla hinder ska bort innan 2010. Det säger lagen.- Tyvärr är tillsynen av att lagen följs eftersatt i alla kommuner, säger byggnadsinspektör Robert Fredriksson vid Luleå kommun.

"Här är ett enkelt hinder avhjälpt", säger Robert Fredriksson om hur trappan till en butik på Storgatan fått en ramp för rullstolar, rollatorer och shoppingvagnar. Det är så hinder ska avhjälpas och enligt lagen ska det ske innan 2010. FOTO: Kurt Engström

"Här är ett enkelt hinder avhjälpt", säger Robert Fredriksson om hur trappan till en butik på Storgatan fått en ramp för rullstolar, rollatorer och shoppingvagnar. Det är så hinder ska avhjälpas och enligt lagen ska det ske innan 2010. FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-01-12 06:00
Det är en lag från 2001 som tvingar alla fastighetsägare att bygga bort enkelt avhjälpta hinder som finns i lokaler och på platser som allmänheten har tillträde till.
Hög tröskel
Det handlar om fysiska hinder, som att komplettera trappor med ramp eller ta bort en hög tröskel. Det handlar om att göra det offentliga rummet tillgängligt för alla.
Gäller inte arbetsplatser
- Det gäller alla lokaler, privata och offentligt ägda, som allmänheten har tillträde till men lagen gäller inte arbetsplatser. Därför omfattas inte heller skollokaler, säger Robert Fredriksson.
Han arbetar på stadsbyggnadskontoret med tillsynen att lagen efterföljs. Den gav fastighetsägarna tio år på sig att ta bort alla hinder och det ska således vara gjort innan år 2010.
- Stora fastighetsägare som kommunen, landstinget och de stora privata uppger att de redan har uppfyllt lagens mål. Däremot hinner nog inte de små fastighetsägarna med fullt ut.
Kommunen vill gärna ha hjälp från medborgarna med inventeringen av hinder i den offentliga miljön. Det kan gälla dåligt markerade trappsteg, svåra att upptäcka för synsvaga, belysning, dålig skyltning eller kanske en bristfällig ledstång.
Det kan också handla om en allergisk reaktion mot något.
Skriftlig anmälan
- Vi vill ha anmälan skriftligt. Sedan gör vi en inspektion och kontaktar fastighetsägaren. Hindren ska avhjälpas utan dröjsmål och görs det inte kan det bli frågan om ett vitesföreläggande för fastighetsägaren, säger Robert Fredriksson.
Hittills har kommunen bara fått två anmälningar från allmänheten. Det har utmynnat i skriftväxling med respektive fastighetsägare och lett till att de påtalade hindren är på väg att undanröjas.
Det finns dock gränser för hur stora insatser en fastighetsägare måste göra.
- Det ska vara till nytta för många att hindren undanröjs och det får inte bli så dyrt att det äventyrar verksamheten för en mindre näringsidkare. Det är vi som tillsynsmyndighet som gör bedömningen, säger Robert Fredriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om