Heta låtar på brandstationen

Brandstationens bilhall förvandlades till en teater i går.Genom musikalen "Heta låtar med rök" fick skolelever en pedagogisk lektion i brandkunskap.

Andraklassaren Sofia Lundgren går på Hemängsskolan i Sunderbyn. Hon gav musikalen mycket väl godkänt "Jag lärde mig många bra saker", säger hon.

Andraklassaren Sofia Lundgren går på Hemängsskolan i Sunderbyn. Hon gav musikalen mycket väl godkänt "Jag lärde mig många bra saker", säger hon.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-06-04 06:00
Alla brandbilar utom en hade körts ut från bilhallen på Luleå brandstation för att ge plats åt en provisorisk teaterscen och åskådarplatser. Sammanlagt hann ett tiotal lågstadieklasser från Luleå i går se musikalen som framfördes av elever och lärare från Musikskolan i Norrköping.
Brandfarliga exempel
I huvudrollerna var Flamman Karlsson (spelad av Ulla-Britt Eriksson) och hennes kamrat Firre (spelad av Kaja Vatt). Duon råkar ut för en serie jobbiga händelser när de under en helg bestämmer sig för att åka ut och fiska i Firres båt.
När Flamman Karlsson bestämmer sig för att hänga sin ylletröja på tork på teven börjar det att ryka från den. Under natten vaknar Flamman Karlsson av att brandvarnaren piper och hon ringer SOS som talar om att hon måste byta batterier i den.
När hon lämnar hemmet för fisketuren dubbelkollar hon att vattenkokaren och brödrösten av avstängda.
På väg till Firres fiskeställe ska Flamman Karlsson tanka båtbensin på Pekkas mack. Medan Pekka fyller dunken tänder Flamman Karlsson nonchalant en cigarett.
Då läxar Pekka upp henne.
- Inte här! Inte här! Du får inte ha eld på macken, det kan bli en explosion!
Viktiga kunskaper
Efter att med nöd och näppe lyckats undvika en rad brandsituationer tar sig äntligen Flamman och Firre ut i fiskebåten. Men utan flytvästar. Fisketuren slutar med att båten kantrar i en storm och en "grodman" räddar duon upp ur det kalla vattnet. Flytväst, är ett måste, får publiken veta. Och det kostar tio kronor per dag att hyra en flytväst på räddningstjänsten.
I sista scenen somnar Flamman Karlsson med ljuset tänt och tidningen över ansiktet. En brandman räddar henne ur lågorna medan Julia Schabauer från Musikskolan sjunger Charlotte Perrellis "Hero", ackomanjerad av "Slang"-orkstern.
Andraklassaren Sofia Lundgren tyckte att musikalen var bra och rolig. Och hon lärde sig ett och annat.
- Man ska hålla sig nere på golvet om det börjar brinna, inte lägga blöta saker på teven och inte lämna ljusen tända när man ska sova, säger hon.
Lyckat koncept
Varje år informerar räddningstjänsten i Luleå elever i årskurserna 2 och 5 om allmän brandkunskap. Nästa år är dock tanken att Luleå kulturskola ska ta över musikalkonceptet från Norrköping och framföra en liknande föreställning för Luleås andraklassare, med brandkunskapen invävd i framförandet.
- Det här är ett lyckat koncept som vi kört i Norrköping i tre år, säger Ulla-Britt Eriksson.
Ni körde ingen låt med Brandsta city släckers?
- Ha ha! I och för sig kanske vi borde ha gjort det. Men vi har valt låtar som vi tror att ungdomarna föredrar, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om