Het konferens i Luleå

Brandsäkerhet står i fokus under en stor konferens på Luleå tekniska universitet.

Konferensvärdar. Michael Försth, professor på brandingenjörsprogrammet på LTU, och Emma Nordwall, från föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, anordnade konferensen.

Konferensvärdar. Michael Försth, professor på brandingenjörsprogrammet på LTU, och Emma Nordwall, från föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap, anordnade konferensen.

Foto: Josephine Lindgren

Luleå2016-04-08 20:05

Bakom den två dagar långa konferensen stod brandingenjörsprogrammet på Luleå tekniska universitet och BIV, föreningen för brandteknisk ingenjörsvetenskap. Över 135 personer med anknytning till branschen, alltifrån företag och försäkringsbolag till räddningstjänst, deltog.

– Det är fantastiskt och det sammanfaller med vårt 10-årsjubileum för brandingenjörsprogrammet, säger Michael Försth, professor och utbildningssamordnare på brandingenjörsprogrammet på Luleå tekniska universitet.

Brandsäkerhet stod i centrum med fokus på forskning och utveckling till projekterings- och driftstadiet.

– Vi har även debatter om olika brandsäkerhetsfrågor. Konferensen är till både för att nätverka och för att få ett kunskapsutbyte, säger Emma Nordwall, ordförande i BIV.

– Vi vill lyfta upp och diskutera problemställningen på ett bra och objektivt sätt med expertis i grunden.

Med anledning av studenthusbranden på Klintbacken 2013, då ett hus totalförstördes och 70 studenter blev av med sina lägenheter, planerar universitet nästa år för en workshop tillsammans med räddningstjänsten i Norrbotten. Branden i byggnaden, som var en träkonstruktion, var svårsläckt.

– Där kommer vi presentera forskningsläget inom olika konstruktioner med byggmaterial och hur det beter sig vid brand för att räddningstjänsten ska få höra det. Vi kommer även få återkopplingar från räddningstjänsten av vilka problem som de ser och vilken forskning de anser behövs. Vi forskare kan ju forska på hur mycket som helst, så det är bra att räddningstjänsten är här och styr oss, säger Michael Försth.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om