Het fråga för husmödrar

Kan ordet husmoder locka unga medlemmar? Det var en av frågorna som diskuterades när Husmodersförbundet i Norrbotten hade årsmöte. Nu ska föreningen verka för att byta ett namn som använts i nästan hundra år.

"Det viktigaste för oss är att göra kvinnors röst hörd", säger den omvalda ordföranden för Husmodersföreningen i Norrbotten, Barbro Sandberg.

"Det viktigaste för oss är att göra kvinnors röst hörd", säger den omvalda ordföranden för Husmodersföreningen i Norrbotten, Barbro Sandberg.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-04-22 06:00
På Husmodersförbundet i Norrbottens årskongress var besökarna och diskussionerna många. Den hetaste frågan för de 110 deltagande var en motion om att husmödrarna skulle byta namn till "Kvinnor i tiden". Många höll med i att förbundet behöver ett nytt namn.
- Det handlar om att vi ska överleva och få nya medlemmar, säger Christin Eliasson från Vittjärvs husmodersförening.
Även om föreningen röstade igenom ett namnbyte, så blev det inget beslut på vad de ska heta i framtiden. Det blir en fråga för rikskongressen i Köping. Men det fanns de som ville behålla det gamla namnet som levt sedan Sverige husmodersföreningars riksförbund bildades år 1919.
- Vad är det för fel på att vara husmoder? Nu ska alla kalla sig för tjejer, säger Siri Börjestrand från Lakafors Pålmarks husmodersförening.
Smått som stort
Tolv motioner var inlämnade till årsmötet, som hölls i Jämtögården i Jämtön. Flera av förslagen handlade om mat. Miljövänligare förpackningar, att sälja äldre mat till reducerat pris och ett förbud mot att ha extrapris endast på stora förpackningar. De förslag som årsmötet röstade igenom gick vidare till rikskongressen.
Till ordförande för Husmodersförbundet i Norrbotten valdes Barbro Sandberg.
- Det viktigaste för oss är att göra kvinnors röst hörd och att leva i nuet. Det gör vi trots vårt namn, jag har sett hur rörelsen har utvecklats under de år jag varit med, säger hon.
Barbro Sandberg gick med i husmodersföreningen som 19-åring och nygift. Då var uppgiften att hålla ordning på lekparken och den gemensamma tvättstugan i byn. Nu är det mest föreläsningar och studier som de 29 föreningarna i Norrbotten sysslar med.
- Vi kan ta hand om de små vardagsproblemen som politikerna ofta glömmer bort, säger Siri Börjestrand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om