Het debatt om beredningar

Är de viktiga för demokratin eller bara mys för politikerna? Moderaten Mattias Karlsson ville totaltstoppa uppdragen till landstingets beredningar.

Foto:

LULEÅ2013-10-16 15:35

Ska beredningarna ha några uppdrag nästa år?

Det var frågan som den över två timmar långa debatten i mellan politikerna i landstingsfullmäktige kom att handla om. Det ursprungliga ärendet som politikerna hade att ta ställning till var vilka uppdrag som fullmäktiges beredningar ska ha under nästa år.

Spara på politikerna?

Då gick moderaten Mattias Karlsson upp i talarstolen och slängde ut ett något oväntat förslag.

– Beredningarna ska inte ha några uppdrag att arbeta med överhuvudtaget. Det är viktigt att vi visar att vi vågar spara på den politiska organisationen, och inte bara på hälso- och sjukvården. De 6,5 miljoner som är avsatta till beredningarna, det är den storleksordningen vi behöver spara nästa år, säger Mattias Karlsson.

Av allt att döma ser landstingets divisioner ut att gå mot ett underskott på 147 miljoner kronor 2013, enligt delårsrapporten. Politikerna är eniga om att det krävs kraftfulla åtgärder för att få eknomin på fötter igen under nästa år.

Socialdemokraten Lars U Granberg gick ut och försvarade beredningarnas existens stenhårt.

– De är en kunskapsbas till den här församlingen. Vad får demokratin kosta? Det här är ett sätt för Norrbottningarna att ha inflytande. Jag tycker det är högst väsentligt att inhämta kunskap inom givna områden och sedan fatta besluten. Sedan kan man diskutera hur vi vill att beredningarna ska utvecklas, säger han.

"Totaltstopp för inflytande"

– Vi får inte låta det här svälla och kostar mer och mer pengar för varje år. Vi har inte hur mycket pengar som helst att lägga på det. Vi bedömer att om beredningarna inte får några uppdrag så sparar vi mycket pengar, kontrade Mattias Karlsson.

– Vi förbrukar inte ens alla de pengar som vi blir tilldelade. Mattias, du sätter totaltstopp för inflytande från Norrbottningarna på den vård vi har, säger Lars U Granberg.

Socialdemokraten Kurt-Åke Andersson ville också behålla beredningarna – men efterfrågade en folder.

– Jag tycker att tjänstemännen ska framställa en folder, som jag inte tror blir så omfattande, med konkreta exempel på vad beredningarna har bidragit, säger han.

Centerpartiets Stefan Tornberg sade sig i grunden vara kritisk till beredningarnas arbete och ifrågasatte nyttan av dem, men tyckte ändå att de skulle vara kvar.

– Om vi ska avskaffa dem så måste det göras i särskild ordning, säger han.

Hans partikollega Gunnar Selberg valde däremot att ställa sig på moderaternas sida i den här frågan.

Hård debatt

– Jag yrkar på bifall till Mattias Karlssons förslag. Om det nu är så bra med beredningarna, vad hände då efter att sjukvårdsberedning nord varit i Kiruna och stöte på den enorma frustration som Kirunaborna kände där? På vilket sätt fick deras möte konsekvenser? Får det någon betydelse i politiken? Om det inte får det, så är beredningarna inte meningsfulla, säger Gunnar Selberg.

Vänsterpartiet, som tillbaka i tiden inför införandet av beredningarna var emot dem, gick istället upp och försvarade formen under onsdagens fullmäktige.

– Jag hade en annan uppfattning tidigare. Men eftersom beredningarna ger oss möjlighet att träffa medborgarna ser jag det som en förstärkning av demokratin. Vi har tydliga uppdrag och redovisar dem. Vi får mycket mer kunskap om specifika frågor i landstingsfullmäktige direkt. På så sätt är det en förstärkning av demokratin, säger Monica Karlsson.

Behov av tandvård, livsmedelsproduktion, benskörhet...

Efter en lång debatt beslutade landstingsfullmäktige att beredningarna ska arbeta vidare utifrån de uppdrag som de fått inför 2014.

Till exempel ska den regionala beredningen beslysa frågan om livsmedelsproduktion i länet och studera självförsörjningsgraden av livsmedel. Programberedningen ska kolla på vilka behov patienter med benskörhet har av hälso- och sjukvården.

Hälso- och sjukvårdsberedningarna ska undersöka vad medborgarna har för behov av tandvård.

Fakta/Beredningar

Regionala beredningen: Ska öka politikernas kunskap om medborgarnas behov. Få till bra kontakter mellan medborgare och förtroendevalda.

Programberedningen: Har samma syfte som regionala beredningen. Men har också ett särskilt ansvar för att bevaka aktuella etik- och prioriteringsfrågor.

Hälso- och sjukvårdsbredningar: Har samma syfte som de tidigare två. Men de ska också öka samverkan med länets kommuner. De finns fyra hälso- och sjukvårdsberedningar: Nord, mitt, öst och syd.

I november varje år rapporterar varje beredning sina slutsatser i landstingsfullmäktige. Rapporterna ska, enligt beskrivningen, innehålla en samlad bedömning om medborgarnas behov. "Lösningen och i vilken utsträckning behoven ska prioriteras i verksamheten, blir en uppgift för de politiska partierna att debattera i landstingsfullmäktige", står det i landstingets uppdragsbeskrivning.

Källa: NLL

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om