– Det är klart det är lite extra kul, det berör ju hela samhället, säger Thomas Åström om uppdraget att vara den som sänder ut larmet som testas fyra gånger per år.
Hesa Fredrik varnar medborgarna för påtaglig fara och testades för första gången 1931. Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, fick snart ett annat namn. Journalisten Oscar Fredrik Rydqvist på Dagens Nyheter tyckte att den nya larmsignalen lät lika hes som han själv och namnet Hesa Fredrik var född.
Thomas Åström är brandman sedan 1996, och 1998 fick han uppdraget att sköta om Hesa Fredrik. Det innebär att serva och se till att tutorna, 54 till antalet inom Luleå kommun, är i funktion så de funkar när larmet ljuder. Mindre servicejobb görs på plats tillsammans med Vattenfall, men ibland händer det att en tuta måste flyttas, på grund av exempelvis en rivning.
Själva tutan har två trattar åt varsitt håll med elektronik i mitten som sköter själva tutandet. Tidigare var det en kompressor som sköt in luften i tutan men i dag är det en förstärkare som gör jobbet.
– När tester görs första helgfria måndagen i varje kvartal så är det jag från räddningstjänsten som ser till att larmet kommer ut. Vi delar ansvaret med Sos alarm som kör testet varannangång. Om jag är sjuk eller ledig så har vi en backup som sköter om det.
Thomas Åström ringer upp Fröken ur för att vara säker på att larmet ljuder ut exakt klockan 15. Det har hänt att larmet kommit lite sent.
– Oavsett om det kommer prick 15 eller inte så är det bra tryck i mejllådan. Man har inte hört den, eller man har hört den dåligt och i och med kriget i Ukraina så har det blivit ett enormt intresse för Hesa Fredrik.
Han påpekar att larmet är ett utomhuslarm och att det därför inte är konstigt om man inte hört larmet när man befinner sig inomhus.
– Det kan folk bli förvånade över.
Han berättar att kommunen ansökt om att få sätta upp ytterligare sex platser för Hesa Fredrik.
– Men det tar ett bra tag, upp till ett år. Det är förmodligen fler kommuner som ansökt om samma sak, speciellt i dessa dagar.
Han säger att larmet inte bara är varning för flyglarm, utan kan innebära att exempelvis en tankbil vält med giftig gas.
– Det kan vi göra via ett VMA-larm men mig veterligen har vi aldrig behövt göra det, det görs oftast via textmeddelanden.