Under måndag eftermiddag sammanträdde kommunfullmäktige för att bland annat ta upp det omtvistade ämnet om Luleås fyra badhus. Beslutet blev i förmån för kommunstyrelsens förslag som innebär att Hertsön ska få ett nytt badhus och planeringen kan fortgå.
– Det är ett bra beslut. Hertsön har mycket nysvenskar och många av dem har aldrig fått lära sig simma. Att ha ett badhus nära är en förutsättning för simkunnigheten, säger Inger B Larsson (S).
Utöver nybygget innebär beslutet att badhusen i Gammelstad och Råneå inte kommer att stänga och deras drift kommer att fortsätta i vanlig ordning.
Pontusbadet kommer få mindre renovationer gjorda, men främst i delar av huset som inte är själva bassängutrymmet.
Men kommunfullmäktige var långt från enigt i beslutet eftersom oppositionen menar att kostnaderna blir för stora.
– Socialdemokraterna har ett starkt stöd på Hertsön. Att bygga nytt badhus där handlar bara om att köpa röster och inte vad som är bäst för kommunen, säger Thomas Olofsson (L).
Förslaget från M, L och MP var att istället centralisera badverksamheten på samma sätt som man menar att det gjorts med ishallarna i Luleå.
Liberalerna menar att en stor brist i förslaget är att det inte ingår något om att anlägga en bassäng med tävlingsmått i något av badhusen.
Rättvisepartiets Jonas Brännberg (RS) befann sig mellan lägren och ansåg att alla badhus skulle vara kvar, att bygget på Hertsön skulle bli av, men han efterlyser precis som oppositionen tävlingsbassänger.
– Det måste vara sista sporten som Luleå inte har förutsättningar att ha tävlingar i utan att söka dispens, säger han.
– Blir det inte byggt nu så kommer det bli mycket svårare att göra det sen.
Resterande partier gav stöd till beslutet förutom Centerpartiet som röstade för en återremiss som fick avslag.
– Det framgår av beslutet hur stora investeringar det krävs men inte hur stora driftkostnaderna blir, säger Carola Lidén.
Nästa steg blir för fritidsförvaltningen att utreda en eventuell byggnation av ett badhus på Hertsön och komma fram med en prislapp på projektet. Som direktiv har de fått att badhuset ska vara likvärdigt med det badhus som rivs.
Därefter ska politikerna besluta om kostnaden för byggnationen är rimlig innan man kommer att få se en spade i marken.