Hertsön och Sunderbyn - välfärdens motpoler

Hertsön och Sunderbyn - där finns världfärdens motpoler i Luleå kommun. Det gäller allt från valdeltagande till andel höginkomsttagare och ohälsotal.

Luleå2010-02-02 07:59

framgår av Luleå kommuns rapport Välfärdsredovisning 2009, ett bokslut som ska användas som underlag för politiska beslut i budgetarbetet och de kommunala nämnderna och bolagsstyrelserna.
Redan inledningsvis görs en sammanfattande jämförelse mellan de olika bostadsområdena i Luleå kommun och där de indelas i de tre områden som har mest, mitt emellan respektive minst fördelaktigt resultat.
Det är i denna sammanställning som Hertsön har minst fördelaktigt resultat i åtta av nio områden och Sunderbyn lika stor andel men mest fördelaktigt resultat.
Luleåborna tjänar mindre
När det gäller den ekonomiska och sociala tryggheten ligger medelinkomsten i Luleå under den för riket.
I kommunen är det bara centrum, Bergnäset, Gammelstad och Sunderbyn som ligger över rikssnittet.
De lägsta medelinkomsterna finns i Björkskatan, Råneå och Hertsön. I redovisningen sammanförs Björkskatan med universitetsstadsdelen Porsön.
I låginkomstområdet Björkskatan har dock befolkningen den största andelen med eftergymnasial utbildning, medan Hertsön och Råneå har den lägsta.
Björkskatan har också den lägsta ungdomsarbetslösheten, knappt 6 procent, medan den är högst i Hertsön med drygt 22 procent. För kommunen som helhet var den drygt 11 procent.
Kroppsuppfattning
Rapporten redovisar också vilken uppfattning barn i årskurs 7 och gymnasiets år 1 har om sina kroppar. I alla bostadsområden utom ett är pojkarna mer än flickorna ganska eller mycket nöjda med sin kropp.
Undantaget är Notviken, men det förklaras i rapporten av att färre elever i den stadsdelen deltog i undersökningen. Flickorna i Notviken ligger samtidigt tvåa i tabellen över mesta övervikten, medan pojkarna i samma stadsdel har lägsta andelen överviktiga.
I en analys av välfärdsredovisningen konstateras att Luleå kommun ligger bra till i jämförelse med riket, men att det finns anledning att prioritera.
När det gäller bostadsområden fann arbetsgruppen skillnader i levnadsvillkor och levnadsvanor i stadsdelarna Örnäset och Hertsön som de anser måste prioriteras i den kommunala planeringen.
Rapporten pekar på att andelen hyreslägenheter i förhållande till andra boendeformer kan göra ett område mera utsatt för ohälsa och utanförskap. Därför är det viktigt hur bostadsområden planeras.
Fetman
Välfärdsredovisningen vill också prioritera barn och unga och det gäller då övervikt och fetman bland pojkar, unga kvinnors hälsa, tonårsaborter, arbetslösheten och bruket av tobak, alkohol, narkotika och dopning.
Det är den första välfärdsredovisning som tagits fram i Luleå och arbetsgruppen bakom den vill att det i fortsättningen görs väldfärdsbokslut vart tredje eller fjärde år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om