Hertsöfältet stridsfråga på kommunfullmäktige

Luleå behöver ett stort industriområde som är färdigt för nya etableringar. Så argumenterade Anja Johansson när delar av oppositionen ville trycka på paus.

"Piteå och Skellefteå har förberett stora industriområden som är färdiga för etableringar. Vi behöver ha ett stort område som är färdigt för etableringar" sade Anja Johansson (S).

"Piteå och Skellefteå har förberett stora industriområden som är färdiga för etableringar. Vi behöver ha ett stort område som är färdigt för etableringar" sade Anja Johansson (S).

Foto: Anna Isaksson

Luleå2020-05-25 18:04

Den stora stridsfrågan på kommunfullmäktiges sammanträde i Kulturens hus kom att handla om den nya detaljplanen för Hertsöfältet. Det skogsbevuxna området öster om Hertsö ängar har varit utpekat som tänkbart industriområde ända sedan Stålverk 80-tiden.

Flera partier hade invändningar mot att anta detaljplanen medan majoriteten ansåg att det var dags för beslut. 

– Under lång tid har vi haft brist på industrimark och på grund av det har vi gått miste om etableringar, hävdade Anders Josefsson (M).

Kristdemokraterna och Centerpartiet yrkade på återremiss i första hand och i andra hand på avslag.

– Området ligger långt bort och långt från E4. Det är strukturerat utifrån för att etablera ett stort företag som ska använda hamnen och järnvägen, sade Carola Lidén (C) som inte tycker att området är anpassat för småföretag.

– Piteå och Skellefteå har förberett stora industriområden som är färdiga för etableringar. Vi behöver ha ett stort område som är färdigt för etableringar, argumenterade stadsbyggnadsnämndens ordförande Anja Johansson (S).

Än så länge finns ett företag som visat intresse för Hertsöfältet, Talga Graphene har fått en markanvisning av kommunen för att bygga en förädlingsanläggning för grafit på området. Det förutsätter att Talga får tillstånd att öppna en grafitgruva i Vittangi.

Vänsterpartiet ville få igenom två ändringsförslag, att den tunga trafiken ska ledas via Svartön och att området närmast brandövningsfältet inte ska exploateras på grund av riskerna för PFAS-föroreningar. Men fullmäktiges majoritet beslutade att anta detaljplanen utan några ändringar.

Kommunfullmäktige tog också beslut att berörda nämnder kan ge hyresrabatter till företag i utsatta branscher. Kommunalrådet Lenita Ericson kom med en positiv nyhet.

– Vi kommer att bilda en coronapott på åtta miljoner kronor som vi kan stötta nämnderna med, berättade Lenita Ericson (S).

Hyresrabatterna ska inte drabba nämnderna tillade hon.

– Det här ska inte påverka nämnderna i deras grunduppdrag.

Beskedet om en coronapott välkomnades av flera ledamöter. 

– Ett angeläget förslag, sade kultur- och fritidsnämndens ordförande Emmeli Nybom (S).

I juni kommer kommunfullmäktige att sammanträda under två dagar, 15-16 juni. Även dessa sammanträden kommer att hållas i stora salen i Kulturens hus. Då ska folkomröstningen om skolan behandlas. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!