Hertsön, Luleås största bostadsområde, står inför stora förändringar i kommande år. Därför har kommunen och stadsbyggnadsförvaltningen bjudit in till möten i Hertsöskolans nyinvigda bibliotek den senaste tiden.
Ett 40-tal intresserade, mestadels pensionärer, kom under måndag kväll för att höra mer om alla byggplanerna.
Bland annat informerades om den pågående byggnationen av det nya, omdebatterade badhuset, som hittills håller både tidplan och budget och beräknas stå färdigt 2024.
Projektledare Jan-Henrik Hallebjörk hoppas att den klubbade budgeten på 185 miljoner kronor inte är i farozonen på grund av alla omvärldsfaktorer.
– Det vi ser är att materialkostnaderna ökar men än så länge håller vi budget. Det största orosmolnet är annars att det kan bli en byggstrejk i landet, säger han apropå det nya hotet från Byggnadsförbundet.
Den planerade Kronanvägens dragning över Lerbäcken via Kronan till Bensbyvägen belystes också under mötet.
– De som bor närmast vägen på Lerbäcken och Kronanområdet kommer säkert uppleva störningar, så vi planterar träd längs med vägen för att minska buller. Om det visar sig att det blir för mycket buller ändå, får vi vidta andra åtgärder också, säger Mathias Landström, projektansvarig.
Samtidigt ska hastighetsbegränsningen längs Kronanvägen ligga på 40 kilometer i timmen.
– Därför kommer det inte bli så mycket tung trafik längs Kronanvägen, säger Landström.
Charlotte Reinholdt, sektionschef för stadsplanering, informerade om Luleå industripark, med etableringar som den spanska gödselfabriken Fertiberia och batterianodtillverkaren Talga Resources, och hon utlovade att förvaltningen vill styra merparten av den tunga trafiken via Örnäsrondellen vidare ut mot Svartön till industriparken, men både hon och stadsbyggnadsnämndens ordförande Ulrika Lundberg (V) medger samtidigt att "lastbilsrallyt" kommer märkas även längs Hertsöleden i byggfasen.
– Därför viktigt att säkerställa att hastigheter hålls, så att det ändå blir en dräglig miljö för alla boende, säger Ulrika Lundberg.
Intresset var också stort för det kommande nya bostadsområdet på Hertsöheden, med byggstart år 2026 och med plats för som mest 6 000 boende.
– Vi tänker oss inte villatomter som Dalbo eller Hällbacken, utan det blir mer radhus och andra flerfamiljshus, som det ser ut på Hertsön redan i dag, säger Charlotte Reinholdt.
79-årige Hertsöbon Per Björnfot var en av åhörarna på plats och var själv med när Hertsön byggdes i början av 70-talet, när han arbetade som elektriker.
– 150 villor elektrifierade jag helt ensam under fyra års tid.
Därför var han också positiv till de nyväckta planerna på Hertsöheden.
– Redan på 70-talet gjordes gångtunnlar under Hertsövägen för att anlägga ett bostadsområde där också, säger Per Björnfot om de ursprungliga tanken som grusades i och med Stålverk 80-drömmen som sprack.
Paavo Hammar, 73 år och sekreterare i PRO-föreningen på Hertsön, vet ännu inte riktigt vad han ska tro om alla satsningar i stadsdelen.
– Vi som var med om Stålverk 80 vill se att det här nya faktiskt händer, innan vi tror på det. Man är lite luttrad.