Hertsö badhus: Komplext bygge går mot sin slutspurt

Bygget av Hertsö badhus börjar närma sig slutspurten. Den 16 december sker slutbesiktningen av det stora bygget på Hertsön i Luleå. "Utmaningen är komplexiteten i sin helhet", säger arbetsledaren Gustaf Brännström.

Jan-Henrik Hallebjörk, projektledare Luleå kommun och Gustaf Brännström, arbetsledare vid NCC, utanför entrén till badhuset.

Jan-Henrik Hallebjörk, projektledare Luleå kommun och Gustaf Brännström, arbetsledare vid NCC, utanför entrén till badhuset.

Foto: Reino Jillker

Luleå2024-06-17 00:05

Det ser fortfarande ut som en stor byggarbetsplats, men det nya Hertsö badhus börjar mer och mer anta den form som man kan se på arkitektfirmans inspirationsbilder. Fast än återstår en hel del innan slutbesiktningen den 16 december.

– Nu håller vi på med plattsättningen, som blir färdig under sommaren. Vi håller även på med ytskikten runt bassängerna, vi håller på med akustikpanel och vi färdigställer undertaken. Under sommaren börjar vi med att måla utsidan men även med markarbetena. Till hösten börjar vi med grovstädning och att driftsätta fläktaggregaten, säger Gustaf Brännström, arbetsledare vid NCC.

– Sedan är det en lång provningsperiod. Det är mycket tekniska system som ska gå ihop. De ska inte bara provas enskilt, utan även tillsammans som en stor helhet. Vi började att planera provningsperioden redan för ett år sedan och till hösten kör vi igång med provningarna, säger Jan-Henrik Hallebjörk, projektledare Luleå kommun.

undefined
Idag är Hertsö badhus en byggarbetsplats, men inom kort kommer huset att målas i en grön färg.

 

undefined
Så är det tänkt att badhuset ska se ut när det är färdigt.

 

undefined
Hertsö badhus lite från ovan.

Det var 2016 som Hertsön senast hade ett badhus. Då stängdes och revs det gamla badhuset som hade byggts 1975. I augusti 2022 påbörjades bygget av det nya badhuset med tre bassänger. Det är en liten barnbassäng, en motionsbassäng och en multibassäng med höj- och sänkbar botten. Badhuset ska också innehålla ett café i anslutning till bassängerna.

Vad har varit svårigheten med det här bygget?

– Komplexiteten i sin helhet. Jämfört med ett bostadsbygge så är det ingen upprepning utan det är alltid nya moment. Här är det mycket svåra gjutningar och då även vintertid. Sedan är det mycket små toleranser och mått som måste stämma, säger Gustaf Brännström.

– Korrosions-biten är också svår då det är en mycket aggressiv och svår luftmiljö, så materialvalen blir mycket viktiga, fyller Jan-Henrik Hallebjörk i. 

undefined
En av de tre bassängerna i badhuset. Det här är motionsbassängen. I ett badhus kan ljudnivån blir hög. Därför lutar vissa väggar lite uppåt för att ljudet ska studsa snett uppåt och med det minska ljudnivån.

..

undefined
Arbetet med att lägga plattorna vid motionsbassängen är i full gång.

Ett exempel på det komplexa är luftmiljön i bassängdelen.

– Där har man en aggressiv miljö med klorid, luft och ett stort ångtryck. Det är varmt och fuktigt. Ovanför det har vi en luftkudde med torr varm luft. Vi har redan provtryckt den med gott resultat. Det är det här som ska rädda huset från fuktproblem, säger Jan-Henrik Hallebjörk. 

Om ett halvt år ska alla spår av byggarbetsplats vara borta och det idag gråa huset ska vara grönt. Ett komplicerat projekt som drivits som ett samverkansprojekt mellan entreprenören NCC och Luleå kommun.

Se fler bilder från badhusbygget i bildspelet.

undefined
Taket på Hertsö badhus.
undefined
Arbetet pågår för fullt i flera delar av byggnaden. Både inne och ute.
undefined
Uppför den här trappan kommer man från entrén. Till höger ligger caféet och så bassängerna. För de som inte vill eller kan ta trappan finns det hiss.
undefined
Mellan trappan från entrén, till vänster utanför bild, och bassängdelen, rakt fram i bilden, ligger caféet. Här kan besökarna ta en fika mellan aktiviteterna.
undefined
Hertsö badhus kommer att ha flera typer av omklädningsrum. "Vi vill vara ett tillgängligt badhus. Förutom dam och herr så har vi flexomklädningsrum. Flex är till för de som inte identifierar sig som dam eller herr, eller för föräldrar med större barn. Vi har även omklädningsrum med personlyft så alla ska kunna komma hit och bada", säger Jan-Henrik Hallebjörk.
undefined
Jan-Henrik Hallebjörk och Gustaf Brännström provsitter bänkarna i den ännu inte färdiga bastun.
undefined
Det här är multibassängen med höj och sänkbar botten. Den kan användas för rehab eller som en grund barnbassäng där de kan lära sig simma.
undefined
Multibassängen kan ha ett vattendjup mellan 0-180 centimeter. När dagen är slut kan man höja det perforerade golvet och därmed blir golvet ett bassängtäcke som minskar avdunstningen.
undefined
Barnbassängen är placerad alldeles intill motionsbassängen.
undefined
Barnbassängen som den är tänkt att se ut när den är färdig. "Här kommer det att finnas en liten, liten, liten rutschkana och så en säl", säger Jan-Henrik Hallebjörk och skrattar gott.
undefined
I kulverten under men vid sidan om bassängen, finns ett övertryck av luften som kommer från fläktrummet. Det finns öppningar upp till de stora fönstren i bassängdelen där luften blåser och gör att det inte bildas kondens på fönstren.
undefined
"Reningsanläggningen är hjärtat i hela anläggning", säger Gustaf Brännström. När flera personer hoppar i bassängen så rinner en del vatten över skvalprännan, ner i utjämningstanken och vidare genom vattenreningen, in i de här sandfiltren som syns på bilden. Sedan förs vattnet tillbaka in i bassängen igen
undefined
Här uppe under yttertaket finns luftkudden med ett övertryck av torr och varm luft som ska hålla emot den varma och fuktiga luften med klorgaser i bassängdelen.
undefined
Här är ventilationsaggregaten som förser simhallsdelen med luft.
Hertsö badhus:

Byggstart: Augusti 2022

Januari 2024: Plattsättning och montage av multibassängens rörliga golv.

Sommaren 2024: Markarbete med ytorna runt badhuset.

Slutbesiktning: 16 december 2024

Tre bassänger:

En 25x12,5 meters motionsbassäng

En 11x5,5 meters multibassäng med höj- och sänkbar botten

En liten barnbassäng

Ett litet Café

Huvudentreprenör: NCC Building Sweden

Kontraktssumma: 185 miljoner kronor

Källor: Luleå kommun, NCC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!