Om drygt en månad invigs det nya badhuset på Hertsön i Luleå. Men det mesta är redan klart. Det visar en rundvandring som NSD gjort.
Jan-Henrik Hallebjörk, Luleå kommuns projektledare för badhusbygget, är mycket nöjd.
– Förutom att vi skapat ett badhus som är inkluderande och en tillgänglig samlingspunkt för alla åldrar, håller vi budgeten och tidsplanen, säger han.
Budgeten för bygget ligger på 220 miljoner kronor.
Det är lägre än andra motsvarande badhusbyggen i Sverige. Som jämförelse kan Nya Näckenbadet i Nacka kommun nämnas, som liknar Hertsö badhus i storlek och innehåll. Där är budgeten 370 miljoner kronor och bygget är försenat med minst fyra år.
En annan, geografiskt mer närliggande jämförelse är det nya badhuset i Kiruna som har försenats och fördyrats i flera omgångar. Där hade man en budget på 360 miljoner kronor, men kostnaden har nu överstigit 1,25 miljarder kronor. Bygget har försenats flera år och det pågår en juridisk tvist mellan kommunen och den tidigare generalkonsulten.
Ännu är inte totalkostnaden för det nya badhuset på Hertsön helt sammanräknad.
– De siffrorna kommer senare. Men jag kan se att vi klarar budgeten och vi kan till och med komma under den, säger Jan-Henrik Hallebjörk.
Vad är då förklaringen till att badhusbygget på Hertsön klarat budget och tidsplanen?
– Vi har haft en samverkan med totalentreprenören NCC. Det innebär att vi från kommunens sida deltagit i planeringen och följt arbetet dagligen. På det sättet har vi kontroll över kostnadsutvecklingen. Jag har ett kontor vid bygget, säger Jan-Henrik Hallebjörk.
Material och tjänster från andra kommunala verksamheter har använts i badhusbygget.
– Vi kan kalla det återbruk. Vi har till exempel lånat byggvärme istället för att hyra in. Vi har använt material från rivningar och fått annat material av andra kommunala bolag. Samtidigt medverkar vi då också till att kommunen klarar sina klimatmål, säger Jan-Henrik Hallebjörk.
NCC har en speciell konsultgrupp som arbetar med badhusbyggen.
Gustaf Brännström, platschef vid NCC är nöjd med samarbetet med kommunen.
– Det har fungerat bra och vi jobbar mer och mer så här i samverkan, där totalkostnaden inte är helt klar från början. Periodvis har vi haft 60 personer som jobbat med bygget, säger han.
I det nya badhuset finns tre bassänger: En 25-metersbassäng, en barnbassäng och en höj- och sänkbar bassäng.