Hon är företagssköterska och har genom det ofta kommit i kontakt med hemtjänstpersonal som fått stickskador när de injicerat brukare som har diabetes med insulin. Nålsticksskyddet som hon har utvecklat och sökt patent för löser det problemet.
I motiveringen till att hon blev Skapa-stipendiat står det:
”Med stor idoghet, lyhördhet och på anmärkningsvärt kort tid har Margaretha gått från idé till färdig produkt och är i dag nära kommersialisering av sin produkt. Nålsticksskyddet spås en mycket god framtid”.
Jättelik marknad
Uppfinningen ökar säkerheten för vårdpersonal och besparar vårdsektorn de kostnader som uppstår när eventuell blodsmitta efter nålstick ska kontrolleras.
Med tanke på att det inträffar upp till 10 000 stickskador per år inom sjukvården i Sverige och över en miljon stickskador inom sjukvården i Europa så finns det en jättelik potentiell marknad för nålsticksskyddet.
Det är Almi Företagspartner Nord som i samarbete med Idéakuten och Idérika kvinnor i Norrbotten har utsett Margaretha Mathiasson till Skapa- stipendiat. Som sådan blir hon också Norrbottens kandidat till Stiftelsen Skapas nationella innovationspris på 600 000 kronor. Det fördelas på maximalt tre vinnare i samband med mässan ”Eget företag” i Stockholm den 3 oktober.