Hennes kall är att uppfylla andras drömmar

Luleå2012-09-24 06:00

Många känner Yvonne Andersson, 65, från hennes tid som föreståndare för Torget, en internationell mötesplats med en restaurang som Invandrarservice i Luleå tidigare drev.

Sedan sex år tillbaka är hon heltidsanställd resesäljare och guide på reseföretaget R-Lines Luleåkontor.

- Innan dess hoppade jag in som guide när jag var ledig från Invandrarservice, jag hade en uppehållstjänst där. Sammanlagt har jag varit guide i 32 år.

En livsstil
Yvonne Andersson kommer från en familj i Göteborg som reste mycket. Hennes föräldrar tvekade aldrig att ta sin Volvo PV till Alicante i Spanien och många andra spännande ställen. Pappan arbetade i hamnen i Göteborg och tog ofta hem främlingar från båtarna.

- Det var jättespännande. Mina föräldrar talade inte engelska men det fungerade bra ändå.

Själv blev hon tidigt simmarstjärna med landslagsplats och många resor till träningsläger i framför allt London och Amsterdam, och till tävlingar på olika håll.

- Jag var bara 13 år när jag började resa alldeles ensam. Det gick bra med både resorna och simningen. Jag slog svenskt rekord, nordiskt rekord och Europarekord, säger hon.

Resandet blev en livsstil och som den utpräglat sociala person hon är var steget till att bli reseguide inte speciellt långt.

30 Kina-resor
Hon visar 2012 års reseschema. Hon har tagit resenärer till bland annat Kina, New York, Kroatien, Ryssland, Nordkap och Skottland. Nu förbereder hon sig för en ny resa till Kroatien. Innan året är slut ska hon hinna med ytterligare två resor till Kina och en resa till Budapest.

Kina återkommer ständigt i R-Lines reseschema. Det är också Yvonne Anderssons favoritresmål.

- Jag har gjort 30 Kina-resor. Det är så många som vill åka dit. Kina är en drömresa för många samtidigt som man knappast åker dit på egen hand. Jag har kollegor där som jag samarbetar med. I Peking finns det inhemska guider som talar svenska. I övriga delar översätter jag från engelska till svenska. Många av våra resenärer är pensionärer som inte kan så mycket engelska, säger hon.

Själv studerar hon ständigt inför nya resor. Hon liknar det vid universitetsstudenters pluggande inför tentor och ser varje nytt resmål som en utmaning.

Steget före
- Det är många som säger "vilket roligt jobb du har!". Jag har verkligen världens roligaste jobb men jag tror inte att det är så många som förstår hur mycket arbete det kräver. Det gäller att vara maximalt förberedd och väl på resan är jag nästan aldrig ledig.

- Jag ska alltid ligga steget före samtidigt som jag måste vara närvarande i nuet. Man måste också vara lugn som person och kunna hantera även oförutsedda händelser på ett bra sätt, som till exempel att någon resenär blir sjuk.

R-Lines resor är temaresor med planerade program. I centrum står kultur och historia. I Kina tillhör Kinesiska muren, Himmelska fridens torg, Kejsarpalatset och Den förbjudna staden de klassiska målen men resorna innehåller mycket mer än så. Yvonne ger exempel:

- Vi besöker sjukhus, är med på teceremonier, tittar på pandor på Zoo och besöker pärlodlingar och silkesfabriker. Vi besöker också risodlingar och träffar bönder.

Hög stresströskel
Yvonne Andersson är alltid glad när hon står på Luleå flygstation inför en ny resa. Resenärerna kan vara nervösa, men inte hon.

- Jag är van och min stresströskel är jättehög. Det bästa är att jag vet om allt fantastiskt som väntar dem som ska med. Det vet inte de på samma sätt men när vi kommer hem igen brukar alla säga: "Vilken fantastisk resa! Vad mycket vi har fått se, höra och lära oss!".

En annan resa som hon känner lite
extra för är den som omfattar Kolahalvön, Nordkap och Hurtigrutten.

- Det innebär besök i fyra länder i Barentsområdet. Det är historia med många krig som jag har pluggat in, kultur och fascinerande natur med världens mest mineralrika berg. Jag tycker mycket om Murmansk där vi är i några dagar och tvärtom mot vad många tror så är maten i Ryssland jättegod. Det gäller inte minst fisk och deras egna grönsaker.

- Nordkap är en fantastisk, mycket speciell upplevelse. Det är Europas sista utpost före Ishavet, säger hon.

En baksida
Yvonne Andersson är just hemkommen från Skottland när vi möter henne och uppfylld av Edinburgh och stadens årliga militära tattoo som fördubblar antalet människor där, från normalt
400 000 till 800 000.

- Jag var där med 44 PRO-medlemmar från Mjölkudden. Vi flög till Edinburgh och åkte sedan runt i buss en vecka.

Alla resorna har gjort henne ödmjuk inför andras kulturer och bakgrund och ibland när hon har tid går hon runt ensam på ett resmål, upplever människors liv och undrar vem som är lyckligast.

- Är det vi i den materiellt rika västvärlden eller är det människor som lever under väldigt enkla förhållanden? Jag har gått runt i Pekings äldre stadsdelar ibland på kvällarna och sett familjer leva i stor gemenskap över generationsgränserna. Barnbarn klättrar på de äldre.

På tal om generationer så ser Yvonne Andersson en baksida med sitt jobb och allt resande. Hon hinner alltför sällan träffa sin gamla mamma i Göteborg och sina barn och barnbarn i Stockholm.

- Jag lever med en ständig saknad. Mamma har det jättebra i ett äldreboende men jag längtar jättemycket efter henne, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om